Američki visoki dužnosnici za CNN: Počelo rusko povlačenje s područja oko Kijeva

Svijet 29. ožu 202217:20 > 17:58
REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Rusija počinje povlačiti neke snage s područja oko glavnog grada Ukrajine Kijeva u, kako SAD ocjenjuje, "velikoj" promjeni strategije Moskve, izjavila su za CNN dva visoka američka dužnosnika.

Ruske snage koje se sada povlače u nekim područjima sjevera usredotočit će se na dobitke na jugu i istoku. SAD već promatra ove pokrete u tijeku, uključujući taktičke skupine ruskog bataljuna koje napuštaju okolna područja oko Kijeva, piše CNN.

VEZANE VIJESTI

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je odlučilo “drastično smanjiti vojne aktivnosti” u smjeru Kijeva i Černihiva, rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin prema državnim medijima RIA.

SAD procjenjuje da će Rusija pokriti njihovo povlačenje zračnim i topničkim bombardiranjem glavnog grada, rekao je jedan od dužnosnika.

Taj potez uslijedio je nakon mirovnih pregovora između ruskog i ukrajinskog izaslanstva u Istanbulu u utorak.

Po mišljenju SAD-a, ovo nije kratkoročna prilagodba pregrupiranju, već dugoročni potez jer se Rusija suočava s neuspjehom napredovanja na sjeveru. Dužnosnik je rekao da je jedna od posljedica za koje je SAD zabrinut da europski saveznici budu ujedinjeni u pogledu gospodarskog pritiska i vojne potpore jer Washington očekuje da će neki od njih pritisnuti Ukrajinu da prihvati mirovni sporazum za okončanje borbi.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.