Američki vojni brod u Južnom kineskom moru: Kineska vojska u pripravnosti

Svijet 04. pro 202307:20 0 komentara
Ishara S. KODIKARA / AFP / Ilustracija

Kineska vojska objavila je u ponedjeljak da je američki vojni brod nezakonito ušao u teritorijalne vode otočja u Južnom kineskom moru, istaknuvši da je u "visokom stupnju pripravnosti".

“SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost”, rekao je u priopćenju glasnogovornik kineskoj južnog vojnog područja, dodavši da Washington namjerno izaziva napetost u Južnom kineskom moru i narušava kineski suverenitet.

Američki vojni brod ušao je po navodima kineske vojske na područje otočja Spratly, približivši se atolu na koji pravo polažu Kina i Filipini.

Kineska narodna oslobodilačka vojska organizira mornaričke postrojbe koje će pratiti i promatrati američki brod, izvijestio je glasnogovornik, istaknuvši da je kineska vojska “u visokom stupnju pripavnosti, spremna odlučno braniti nacionalni suverenitet”.

Američka mornarica poručila je da vojni brod Gabrielle Giffords rutinski izvodi operacije u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, u skladu s međunarodnim pravom.

“Američka 7. flota izvodi operacije u Južnom kineskom moru svaki dan, kao i u proteklim desetljećima”, stoji u priopćenju. “Te operacije pokazuju da smo spremni podupirati slobodnu i otvoreno indo-pacifičku regiju”.

Kina je u proteklim mjesecima već prosvjedovala protiv patroliranja američkih vojnih brodova u Južnom kineskom moru, a kineski brodovi nekoliko su se puta sudarili s filipinskim plovilima, napominje Reuters.

U nedjelju filipinska obalna straža poslala je u Južno kinesko more dva broda uz obrazloženje da je uočila “zabrinjavajuće” grupiranje kineskih vojnih brodova u blizini spornog arhipelaga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!