Američki vrhovni sud srušio presudu kojom se garantira pravo na pobačaj

Svijet 24. lip 202216:33 > 17:56 3 komentara
MANDEL NGAN / AFP

Vrhovni sud u Sjedinjenim Američkim Državama srušio je u petak Roe v. Wade, sudsku presudu iz 1973. kojom je bilo ustavno garantirano pravo na pobačaj u toj zemlji.

Ova presuda je najznačajnija odluka američkog Vrhovnog suda u posljednjih nekoliko desetljeća, koja će potpuno transformirati reproduktivnu zdravstvenu skrb za žene u SAD-u.

Ako izostane reakcija Kongresa, ubuduće će pravo na pobačaj biti u jurisdikciji pojedinih saveznih država.

Već sada su gotovo u polovici američkih saveznih država na snazi – ili će uskoro biti izglasani – zakoni kojima se zabranjuje pobačaj, a neke druge su uvele stroge mjere koje reguliraju proceduru, prenosi CNN.

“Roe je od početka bio temeljno pogrešan”, napisao je sudac Vrhovnog suda, Samuel Alito, u objašnjenju mišljenja. “Argumentacija je bila nevjerojatno slaba, a odluka je imala štetne posljedice. Umjesto da je donio završetak debate o pobačaju na razini cijele zemlje, taj slučaj je još dublje rasplamsao podjele.”

Neki suci oštro kritizirali odluku

U zajedničkom mišljenju u kojem izražavaju neslaganje s donesenom odlukom, suci Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan oštro su kritizirali presudu.

“Izražavamo neslaganje s ovom presudom s osjećajem žalosti – zbog ovog suda, ali najviše zbog milijuna žena u Americi koje su danas izgubile temeljnu zakonsku zaštitu”, napisali su.

Kako je donesena odluka?

Ovo mišljenje predstavlja kulminaciju višedesetljetnih napora protivnika pobačaja da vrate pitanje prava na pobačaj na razinu saveznih država. Omogućila ga je solidna većina konzervativnih sudaca Vrhovnog suda – šest od ukupno devet, uključujući troje koje je na poziciju postavio bivši američki predsjednik Donald Trump.

Finalno mišljenje vrlo je slično predlošku – čiji je autor također sudac Alito – koji je iscurio u javnost ranije ove godine. Oba dokumenta s prijezirom se referiraju na originalnu presudu iz 1973., koja je ustavom garantirala pravo na pobačaj u SAD-u.

Politički sukobi

U svibnju je procurio nacrt presude u kojemu se navodilo da bi sud mogao poništiti presudu iz 1973., što je izazvalo političke sukobe.

Zakon države Mississippi blokirali su niži sudovi s argumentacijom da se tim zakonom krši presuda Vrhovnog suda.

Jackson Women’s Health Organization, jedina preostala klinika za pobačaje u Mississippiju, podnijela je tužbu Vrhovnom sudu protiv zakona države Mississippi iz 2018., u čemu je imala podršku administracije demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Po tom su zakonu u Mississippiju nakon 15. tjedna dopušteni pobačaji ako postoji ugroza za majku ili “teška fetalna abnormalnost”, ali ne i u slučaju trudnoća koje su posljedica silovanja ili incesta.

Vrhovni sud prethodno u slučaju Roe protiv Wadea argumentirao da pravo na pobačaj proizlazi iz ustavnog prava na privatnost.

Tisuće ljudi prosvjedovalo je u Washingtonu i drugim gradovima nakon što je procurio nacrt presude. Neki su prosvjedovali i ispred domova konzervativnih sudaca, a muškarac u Kaliforniji uhićen je s puškom, streljivom i suzavcem u blizini kuće suce Bretta Kavanaugha u Marylandu 8. lipnja, nakon čega je optužen za pokušaj ubojstva.

Većina Amerikanaca podržava pravo na pobačaj

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pravo na pobačaj.

Aktivisti protiv pobačaja i kršćanski kon zervativci desetljećima su zagovarali poništenje spomenute presude, a svake godine su u Washingtonu održavali prosvjedne skupove u siječnju.

Ali preokrenuti Roe desetljećima je bio cilj aktivista protiv pobačaja i kršćanskih konzervativaca, s godišnjim marševima u Washingtonu, uključujući i siječanj ove godine.

Broj pobačaja u SAD-u porastao je za 8 posto u razdoblju od 2018. do 2020., čime je srušen 30-godišnji trend smanjenja broja pobačaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram