Amerikanci tvrde da su Rusi izgubili oko 315.000 vojnika u Ukrajini

Svijet 12. pro 202320:37 1 komentar
Genya SAVILOV / AFP

Povjerljivo američko izvješće procjenjuje da je u ratu u Ukrajini ubijeno ili ranjeno 315.000 Rusa, odnosno gotovo 90 posto vojnika u trenutku početka sukoba, otkrio je u utorak Reutersu izvor blizak obavještajnoj zajednici.

Izvješće govori da je gubitak osoblja i naoružanja ruske vojske vratio modernizaciju ruske vojske 18 godina unazad, tvrdi izvor. Rusko veleposlanstvo i ministarstvo obrane još uvijek nisu komentirali te napise.

Ruski dužnosnici često govore kako su zapadne procjene gubitaka u ratu značajno pretjerane, a da je broj stradalih Ukrajinaca umanjen.

U izvješću stoji kako je Rusija započela svoju invaziju s 360.000 ljudi. Zbog velikih gubitaka Moskva morala ublažiti kriterije za regrutaciju te u vojsku slati osuđenike i starije civile.

Ruska vojska na bojištu ima još 1300 oklopnih vozila te stoga mora jačati linije s tenkovima T62 proizvedenih sedamdesetih godina, stoji u izvješću. Kijev također krije broj stradalih, tvrdeći da je to državna tajna koja bi mogla ugroziti njezine napore u ratu.

New York Times je u kolovozu, pozivajući se na američke dužnosnike, pisao kako je poginulo približno 70.000 Ukrajinaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare