Analiza: Nema sankcija koje bi mogle dovoljno udariti po Rusiji

Svijet 16. kol 202211:05 > 12:17 3 komentara
N1

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović komentirao je napetosti između Kine i Tajvana, kao i stanje s ratom u Ukrajini.

Komentirao je smjenu članova ukrajinske obavještajne službe.

“To pokazuje da u ovom ratnom stanju treba paziti na kakvoću podataka. Postoje strahovi da su ti ljudi bili vezani uz rusku stranu i da su igrali dvostruku igru. Ovaj potez mi se čini kao logičan i zdrav”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako kaže, u ratnim uvjetima su sve mjere dopuštene.

“Vjerojatno su Zelenskom Amerikanci sugerirali da se radi o ljudima koji mogu nanijeti štetu ukrajinskoj sigurnosti”, rekao je.

Osvrnuo se na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je zapadnim zemljama poručio da će, ako nastave naoružavati Ukrajinu, on “naoružati svoje partnere”.

“Ovdje se ne radi o partnerima koji mogu zaprijetiti Ukrajini. Radi se o stvaranju napetosti u drugim točkama svijeta. Rusko oružje je došlo do izražaja kroz ovu agresiju i pokazalo se visoko učinkovitim. Rusija sada ima kapacitete da proširi svoju mrežu i proda oružje, te da surađuje sa svima onima koje zapad smatra prijetnjom, poput Pakistana i Indije”, rekao je.

“Sukob će potrajati”

Kaže da su se i Europljani i SAD prevarili po pitanju toga koliko je svijet spreman stati na nečiju stranu.

“S jedne strane imamo jačanje regionalizma i zemlje koje su prije ovisile o vezama s SAD-om ili Rusijom sada žele same rješavati svoje probleme. Imamo i neo-antikolonijalizam i nasljeđe nesvrstanosti. Tamo gdje je Washington očekivao snažnu podršku, došlo je do toga da većina zemalja ne podržava narativ o borbi protiv autoritarizma, već žele graditi veze s jednima i drugima. To je strateški fijasko zapada. Nema sankcija koje bi mogle dovoljno udariti po Rusiji, jer većina svijeta to ne podržava”, rekao je.

Smatra da se sukob neće uskoro zaustaviti.

“Ukrajina je pokazala da se može obraniti, a SAD može slati pomoć unedogled. Čak im i odgovara da se Rusija u potpunosti iscrpi. Ovaj konflikt bi mogao potrajati još nekoliko godina”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.