Anketa pokazala: Polovica ispitanika smatra da je Njemačka nespremna za gospodarske izazove

Ekonomija 27. svi 202416:45 0 komentara
Fabian Bimmer/REUTERS
Fabian Bimmer/REUTERS

Gotovo polovina Nijemaca smatra da se europska konkurentnost pogoršala u proteklim godinama, a nešto više od polovine njih smatra da Njemačka i Europska unija nisu spremne za gospodarske izazove koji ih čekaju u budućnosti, pokazalo je istraživanje udruge banaka.

Čak 47 posto ispitanika smatra da se europska konkurentnost pogoršala, njih 23 posto drži da se poboljšala, a ostatak ne vidi značajnije promjene, prema istraživanju koje je naručilo Udruženje njemačkih banaka (BdB) uoči izbora za Europski parlament početkom lipnja.

Više od polovine ispitanika, njih 54 posto, reklo je da Njemačka nije spremna za buduće gospodarske izazove, a približno toliko smatra da isto vrijedi i za Europsku uniju u cjelini.

“Prosperitet Europe ne može se uzimati zdravo za gotovo”, rekao je izvršni direktor BdB-a Heiner Herkenhoff, poručivši političarima da se što prije uhvate u koštac s problemima kako bi se gospodarstvo vratilo na pravi put.

“Europa prije svega treba više ulaganja, što će zahtijevati privatni kapital”, kažu iz BdB-a.

Europska unija mora se pripremiti za budućnost, upozorio je Herkenhoff, a “da bi to postigla, mora pojednostaviti regulativu i više se usredotočiti na konkurentnost”.

Približno 46 posto od 1.000 ispitanika povoljno je ocijenilo svoju ekonomsku situaciju, znatno više nego lani kada je udio ‘pozitivnih’ iznosio 37 posto. Njih 10 posto smatra da je loša, a ostatak je podijeljen.

Građani diljem Europe glasat će na europskim izborima od 6. do 9. lipnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!