Armenski premijer: Priznanje o genocidu je pitanje naše sigurnosti

Svijet 24. tra 202121:18
Izvor: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Armenski premijer Nikol Pašinjan u subotu je pismom poručio američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je priznavanje genocida pitanje sigurnosti Armenije, osobito nakon prošlogodišnjih događaja kada je izbio rat u Nagorno Karabahu.

Biden je u subotu masakre i prisilnu deportaciju Armenaca u Osmanskom Carstvu 1915. godine nazvao genocidom.

VEZANE VIJESTI

“Armenci diljem svijeta entuzijastično su pozdravili priznanje o genocidu”, naveo je Pašinjan u pismu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

U poruci na svom Facebooku Pašinjan je zahvalio američkom predsjedniku na “toj snažnoj mjeri prema pravdi i povijesnoj istini”, i na “neprocjenjivoj podršci potomcima žrtava armenskog genocida”.

Priznanje genocida je “ohrabrujući primjer za sve koji žele graditi pravedno i tolerantno međunarodno društvo”, dodao je armenski premijer, kako prenosi agencija France prese.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je upletanje treće strane u unutarnja pitanja Turske, a njegov šef diplomacije Mevlut Cavusoglu ocijenio je da Turska ne treba ni od koga primati nikakve lekciji o vlastitoj povijesti.

Više od dvadeset država u svijetu službeno je priznalo armenski genocid iz 1915., što ga je u vrijeme Prvog svjetskog rata počinilo tadašnje Osmansko carstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar