Austrijski mediji: Skup u Bleiburgu mogao bi biti zabranjen

Svijet 23. stu 202121:01 0 komentara
GERT EGGENBERGER / APA / AFP

Austrijska vlada mogla bi od sljedeće godine definitivno zabraniti politička okupljanja u Bleiburgu, javljaju austrijski mediji pozivajući se na još neobjavljeno izvješće jednog stručnog povjerenstva u kojem se vladi predlaže zabrana skupa.

„Odavanje počasti jednom fašističkom režimu se mora zabraniti ako zbog ničeg drugog jer to tako nalaže Državni ugovor (Ustav)“, stoji u izvješću komisije a kako prenose austrijski mediji.

Godine 2020. su parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga, naručile vještačenja skupine stručnjaka o ustavnosti skupa.

Povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti, prenose mediji.

Kako prenosi dnevnik  Die Presse, jedino što se dopušta je misa zadušnica.

Austrijske vlasti su nakon reakcije socijaldemokratskih vlasti u Koruškoj proteklih godina na listu zabranjenih simbola uvrstili i obilježja ustaškog režima koji su se proteklih godina mogli viđati kod pojedinih sudionika skupa pored Bleiburga.

Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika katoličke crkve iz Hrvatske.

Pokrovitelj je susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod, Hrvatski sabor.

Izvješće bi austrijskoj vladi službeno trebalo biti predstavljeno sutra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!