Azerbajdžan i armenski separatisti počinju mirovne pregovore: “Pretvorit ćemo Karabah u raj”

Svijet 21. ruj 202310:30 0 komentara
Ludovic MARIN / AFP

Azerbajdžan će u četvrtak započeti mirovne pregovore s armenskim separatistima, nakon brze vojne pobjede u regiji Gorski Karabah.

Ured azerbajdžanskog predsjednika u četvrtak je objavio da je delegacija etničkih Armenaca stigla u grad Jevlak na pregovore.

Baku je u srijedu zaustavio vojno djelovanje u Gorskom Karabahu nakon što je postigao uspjeh na bojnom polju i time primorao armenske separatiste da pristanu na prekid vatre i puni povratak te regije pod kontrolu Azerbajdžana.

Pregovori u Jevlaku, smještenom više od 200 kilometara zapadno od Bakua, dolaze na dan održavanja izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o sukobima na Kavkazu, kasnije u četvrtak.

Baku tvrdi da je prvi put u nekoliko desetljeća vratio kontrolu nad tom planinskom regijom, samo 24 sata nakon što je započeo vojnu akciju. Riječ je o regiji koja je međunarodno priznati dio Azerbajdžana, no čijim dijelovima od kraja sukoba početkom devedesetih vladaju separatističke armenske snage.

Deeskalacija?

Armenski separatisti su nakon napada pristali predati oružje, tvrdeći da je u sukobima poginulo 200 ljudi. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da će u pregovorima posredovati ruske mirotvorne snage.

„Nadam se da možemo postići deeskalaciju i usmjeriti rješenje ovog problema na put mira“, rekao je kineskom ministru vanjskih poslova Wangu Yiu.

Armenija i Azerbajdžan su od raspada Sovjetskog Saveza oko te regije vodili nekoliko ratova. Sukobe su obilježavali ratni zločini s obje strane, a strahuje se da će i nakon posljednjeg konflikta nastati izbjeglička kriza.

Kolaps separatističkog otpora predstavlja veliku pobjedu za azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

On je kazao kako će to imati „pozitivan utjecaj na mirovni proces između Azerbajdžana i Armenije“.

U srijedu je rekao da će Armenci u Karabahu moći sudjelovati na azerbajdžanskim izborima i u državnom obrazovnom sustavu te da će moći slobodno prakticirati svoju kršćansku vjeru u toj većinski muslimanskoj državi.

„Pretvorit ćemo Karabah u raj“, najavio je Alijev, predstavljajući sebe kao čovjeka od riječi.

Njegov savjetnik za vanjsku politiku Hikmet Hajiyev obećao je siguran prolaz za separatiste koji su se predali te tvrdi da Baku želi „mirnu reintegraciju“ Armenaca iz Karabaha.

Separatistički dužnosnik rekao je kako je evakuirano više od 10 tisuća ljudi.

Strah od većeg sukoba

Europska unija i Sjedinjene Države proteklih su mjeseci posredovale u pregovorima Bakua i Erevana kako bi osigurale dugotrajan mir.

Bijela kuća je u srijedu objavila da je zabrinuta za humanitarnu situaciju u Gorskom Karabahu, a francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna upozorila je na rizik eskalacije ovog sukoba u rat između dviju zemalja na Kavkazu.

Poraz separatista, drugi u tri godine, potaknuo je prosvjede u Armeniji.

U Erevanu su izbile ulične borbe, a tisuće prosvjednika, noseći zastave separatističke regije, blokirali su ceste.

Armenski premijer Nikol Pašinjan, prozvan „izdajicom“ na prosvjedima, već je suočen s pozivima dijela oporbe da odstupi s dužnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.