Azilanti će u Njemačkoj morati raditi: “Mijenjamo pravila, nema više isprika”

Ekonomija 11. lis 202313:03 0 komentara
AFP

Njemačka planira uvesti radnu obvezu za podnositelje zahtjeva za azilom, javljaju njemački mediji.

“Trenutna pravila moraju biti promijenjena kako bi se uvela obveza rada za podnositelje zahtjeva za azilom odmah nakon dolaska iz prihvatnih centara u smještaje u gradove”, stoji u dokumentu koji bi premijeri saveznih pokrajina nakon sjednice u četvrtak trebali poslati saveznoj vladi.

U dokumentu se nadalje navodi kako je, s obzirom na trenutni nedostatak radne snage, nedopustivo da mnoge izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom ne stoje na raspolaganju tržištu rada.

“Čekanje na tečajeve jezika i integracije ne smije više biti isprika za odlaganje integracije u tržište rada”, stoji u dokumentu kojeg, prema navodima Augsburger Allgemeine Zeitunga, podržavaju i one savezne pokrajine u kojima je na vlasti vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Nova regulativa bi gradovima i općinama omogućila slanje podnositelja zahtjeva za azilom i izbjeglica na društveno koristan rad.

U dokumentu premijera saveznih pokrajina, koje su odgovorne za smještaj i skrb izbjeglica, traži se također mogućnost uvođenja bonova za hranu i potrepštine umjesto novca.

Mnogi političari traže uvođenje ovakvog sustava jer vjeruju da bi to smanjilo poticaje za izbjeglice, koje velikom većinom izabiru Njemačku kao konačno odredište nakon dolaska u Europsku uniju upravo zbog atraktivnih socijalnih povlastica.

Između ostalog se želi spriječiti i odljev gotovine, koju mnogi izbjeglice šalju u zemlje porijekla.

“Uvođenjem novčane karte za hranu i robu bi se spriječio odljev novca u inozemstvo”, rekao je ministar unutarnjih poslova Tiringije Georg Maier.

Politika prema useljenicima je postala jedna od najvažnijih unutarnjopolitičkih tema u Njemačkoj, što pokazuje i uspjeh desno-populističkog AfD-a. Do kraja godine broj izbjeglica u Njemačkoj bi mogao dosegnuti rekordne brojke iz godina izbjegličke krize 2015./2016.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!