Baltičke zemlje zabranjuju ulaz Rusima

Tunahan Turhan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministar vanjskih poslova Latvije Edgars Rinkēvičs objavio je da su Baltičke zemlje postigle načelni dogovor da se ruskim državljanima zabrani ulazak u te države.

“Baltičke zemlje (Estonija, Latvija i Litva) postigle su dogovor da se značajno ograniči (uz neke iznimke) prelazak granice za građane Ruske Federacije koji imaju vize za Schengen. Konačne odluke donijet će nacionalne vlade prema svojim nacionalnim procedurama, a stupit će na snagu istovremeno”, napisao je šef diplomacije Edgars Rinkēvičs na Twitteru.

Tri baltičke države trebale bi uvesti zabranu do sredine rujna, prenosi Reuters. Ulasci će se omogućiti za one koji putuju iz humanitarnih ili obiteljskih razloga, za vozače kamiona i diplomate.

Izravni letovi između Rusije i EU-a otkazani su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, ostavivši smanjene opcije Rusima da putuju u Uniju.

Podsjetimo, niz europskih država poput Finske, baltičkih zemalja i Češke zalažu se za potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u šengenski prostor. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da Hrvatska poštuje odredbe Zajedničke EU vizne politike.

Litva je već ranije prestala izdavati vize Rusima nakon početka invazije na Ukrajinu, a slično su učinile Estonija i Latvija, dok Finska postrožuje pravila. Njemačka i Francuska uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Pragu rekle su da se ne smije spriječiti ruske turiste da posjete blok, a posebno “ne treba podcijeniti transformativnu moć iskustva života u demokratskim sustavima iz prve ruke, posebno za buduće generacije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.