Belgija Ukrajini: “Tražimo informacije koristite li naše oružje u Rusiji!”

Svijet 05. lip 202311:26 0 komentara
Muhammed Enes Yıldırım / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Belgijski premijer Alexander De Croo najavio je danas da će Belgija zatražiti od Ukrajine pojašnjenje o izvještajima prema kojima su puške proizvedene u Belgiji koristile ukrajinske snage u sukobu s ruskim trupama na teritoriju Rusije.

“Naše ministarstvo obrane i njegove obavještajne agencije započele su istragu i traže informacije kako bi utvrdile što se točno dogodilo,” izjavio je belgijski premijer Alexander De Croo za belgijski Radio 1, prema Reutersovom izvješću.

“Europsko oružje se isporučuje Ukrajini pod uvjetom da se koristi na ukrajinskom teritoriju s ciljem obrane tog teritorija. Imamo stroge kontrole kako bismo provjerili da je to slučaj,” dodao je.

“To bismo vrlo ozbiljno shvatili”

De Croo se suzdržao od komentiranja mogućih posljedica ako se izvještaji potvrde.

“Ne smijemo trčati pred rudo,” rekao je premijer, pa dodao: “No analiziramo situaciju i vrlo ozbiljno bismo to shvatili.”

Washington Post je u subotu izvijestio da su borci protiv Kremlja, koji su prošlog mjeseca pokrenuli napad preko granice iz Ukrajine u rusku regiju Belgorod, koristili taktička vozila koja su originalno dobili od SAD-a i Poljske te nosili puške proizvedene u Belgiji i Češkoj Republici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ