Biden: Ovo je početak Putinove invazije u Ukrajini, šaljemo vojnike na Baltik

Svijet 22. velj 202220:40 > 22:09
REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsjednik Joe Biden opisao je u utorak zbivanja u tijeku u Ukrajini kao "početak ruske invazije Ukrajine" i predstavio oštre sankcije kojima kažnjava takav postupak Moskve.

“Kao odgovor počinjem nametati sankcije koje idu mnogo dalje od koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri primijenili 2014. godine (kada je Rusija pripojila poluotok Krim). Ako će Rusija ići dalje s invazijom mi smo spremni ići dalje sa sankcijama”, rekao je Biden u svom obraćanju iz Bijele kuće.

Najavio je prvu “tranšu sankcija” koja obuhvaća rusku banku Veb te vojnu banku, kao i suvereni dug Rusije.

VEZANE VIJESTI

“To znači da prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu”, rekao je.

“Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima”, rekao je Biden.

“Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli.”

“Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 neće… ići dalje.”

Bidenov opis ruske invazije Ukrajine odmah povećava oštrinu sankcija kojima će kazniti Moskvu, piše agencija Reuters. Podsjeća da su američki predsjednik i njegovi visoki dužnosnici obećali oštre ekonomske posljedice Moskvi ako ruski vojnici kroče u Ukrajinu, uključivo sankciej članovima najužeg Putinova kruga te financijskim institucijama.

Očekuje se da će Biden neke od najoštrijih mjera sačuvati kako bi ih mogao primijeniti u slučaju da Putin počne krvavi i dugotrajan napad na koji su američki dužnosnici tjednima upozoravali.

Dvije ukrajinske pokrajine Putin je “bizarno” priznao kao neovisne države i izdvojio ih iz sastava Ukrajine, rekao je Biden.

Rusija otkida dijelove Ukrajine i tvrdi da se te pokrajine protežu i dublje (u Ukrajinu), rekao je nadalje.

Predsjednik Biden vjeruje da Putin uspostavlja “obrazloženje” na temelju koje će zalaziti sve dublje i dublje u ukrajinski teritorij silom.

“To je početak ruske invazije Ukrajine”, rekao je Biden o Putinovu obraćanju Rusima u ponedjeljak navečer i odluci donjeg doma ruskog parlamenta (Dume) da pošalje vojnike u Donbas.

“Odakle [Putinu] pravo da proglasi nove takozvane države na teritoriju koji pripada susjedu?”, zapitao je Biden.

Američki predsjednik najavio je da je odobrio raspoređivanje dodatnih snaga i opreme u baltičke zemlje.

“Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna raspoređivanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Europi kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Latviju i Litvu”, rekao.

Biden je rekao da želi biti jasan da su ovo “potpuno obrambeni potezi s naše strane”.

“Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije”, rekao je on. Istaknuo je ipak da želi poslati poruku da će SAD zajedno sa svojim saveznicima “braniti svaki pedalj teritorija NATO-a”.

Ranije u utorak sankcije su objavile Velika Britanija te Europska unija.

Velika Britanija je objavila sankcije za pet ruskih banaka i tri pojedinca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Europska unija je dogovorila prvi paket “bolnih” ekonomskih sankcija koje obuhvaćaju gotovo 400 pojedinaca, ruskih parlamentarnih zastupnika i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti te nekoliko ruskih banaka koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

I Bruxelles je spreman snažnije zategnuti omču sankcija ako kriza dodatno eskalira.

Sve o situaciji na istoku Ukrajine pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.