Biden priznao genocid nad Armencima, deklaracija bi mogla razbjesniti Tursku

Svijet 24. tra 202119:48 0 komentara
REUTERS/David Swanson

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je pokolj počinjen u doba Osmanskog Carstva nad Armencima 2015. službeno nazvao genocidom i ta povijesna deklaracija mogla bi razbjesniti Tursku i potencijalno dodatno naštetiti nestabilnom odnosu dvaju saveznika NATO-a.

Armenska dijaspora u Sjedinjenim Državama proslavit će simboličan potez američkog predsjednika u razdoblju u kojem se Ankara i Washington ne slažu u nizu političkih pitanja.

“Američki narod poštuje sve one Armence koji su poginuli u genocidu prije 106 godina”, rekao je Biden u izjavi.

“Armenijski imigranti su tijekom dugog niza godina obogatili Sjedinjene Države na nebrojene načine, ali nikada nisu zaboravili tragičnu povijest. (…) Poštujemo njihovu povijest. Vidimo tu bol. Potvrđujemo povijest. Ne činimo to  zato da bismo nekoga krivili, već da se takvo što nikada ne ponovi “, izjavio je.

Zbog zabrinutosti za odnose s Turskom i intenzivnog lobiranja Ankare, američki Kongres i američki predsjednici desetljećima su se suzdržavali od priznavanja pokolja nad Armencima kao genocida te su pomno birali izraze za taj pokolj kako ne bi uvrijedili službenu Ankaru.

Turska prihvaća da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, međutim, osporava brojke i poriče da su ubojstva sustavno organizirana i da je riječ o genocidu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.