Biden tvrdi: Putin sutra može prekinuti rat, samo da kaže jednu stvar

Svijet 13. srp 202321:10 2 komentara
AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin "već je izgubio rat" u Ukrajini, izjavio je u četvrtak njegov američki kolega Joe Biden, koji vjeruje da će Moskva na kraju pregovarati pod pritiskom ukrajinske protuofenzive.

“On (Putin) bi mogao završiti rat sutra, samo bi morao reći: ‘Dajem ostavku!’”, rekao je američki predsjednik tijekom posjeta Finskoj, gdje se nalazi u povodu nedavnog pristupanja u NATO, susjeda Rusiji susjed.

“Ali nema načina da (Putin) dobije rat u Ukrajini… Već ga je izgubio”, rekao je Biden, ukazujući na nedostatak resursa i ekonomske poteškoće Rusije.

Unatoč nedostatku napretka u ukrajinskoj protuofenzivi na bojištu, američki predsjednik je rekao kako je uvjeren da će ona dovesti do zahtjeva Moskve za pregovorima.

“Nadam se i očekujem da će Ukrajina značajno napredovati u svojoj ofenzivi i da će to u jednom trenutku dovesti do sporazuma”, rekao je 80-godišnji američki čelnik.

Suočen s razočaranjem ukrajinskog predsjednika Zelenskog zbog nepostojanja preciznog rasporeda za pristupanje njegove zemlje NATO-u na summitu saveza u Vilniusu u utorak i srijedu, Biden je ponovio američko obećanje članstvu.

“Nije pitanje trebaju li se ili ne pridružiti NATO-u, (već) kada mogu pristupiti, a pridružit će se NATO-u”, rekao je Biden.

Rusija je danas odgovorila na podršku NATO-a Ukrajini u Vilniusu zračnim napadima i verbalnom nuklearnom prijetnjom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da bi se isporuka zapadnih borbenih zrakoplova F-16, potrebnih Kijevu za borbu protiv ruske invazije, smatrala “nuklearnom” prijetnjom jer su ti zrakoplovi sposobni nositi atomsko oružje.

“Ne vjerujem da postoji realna mogućnost da Putin upotrijebi nuklearno oružje.” Ne samo Zapad, već i Kina i ostatak svijeta rekli su ‘Nemoj to raditi'”, rekao je Biden novinarima zajedno s finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm.

Nizozemska i Danska predvode koaliciju od 11 država za obuku pilota za borbene zrakoplove američke proizvodnje, što je Washington odobrio.

Biden je u srijedu navečer stigao u Finsku, koja se u travnju pridružila Sjevernoatlantskom savezu, čime je završio europsku turneju koju je započeo u nedjelju navečer u Londonu.

Napustivši pet desetljeća prisilne neutralnosti koju joj je nametnula Rusija nakon Drugog svjetskog rata i vojne nesvrstanosti od kraja Hladnog rata, Finska je 4. travnja postala 31. članica Sjevernoatlantskog saveza.

Ulazak Finske u NATO predstavlja veliki strateški korak za Moskvu jer od tada ima 1300 kilometara dužu granicu sa zemljama NATO-a.

Očekuje se da će i Švedska biti primljena u NATO u narednim mjesecima nakon iznenadnog sporazuma u ponedjeljak u Vilniusu s Turskom, koja se tome usprotivila.

Američki predsjednik spomenuo je i pobunu ruske privatne grupe “Wagner” krajem lipnja, koja je bila znak dubokih podjela u ruskom vojnom taboru.

Na račun “eliminacije” vođe te skupine Jevgenija Prigožina, kojeg nazivaju i “Putinovim kuharom”, našalio se da treba “paziti što jede”.

Američki predsjednik također je rekao da je odlučan učiniti “sve što je moguće” kako bi oslobodio američkog novinara Evana Gershkovicha, dopisnika “Wall Street Journala” koji je zatvoren u Rusiji više od 100 dana, i da bi za to iskoristitio “razmjenu zarobljenika”.

Uz Niinistöa, Biden se danas u Helsinkiju sastao i s čelnicima ostalih nordijskih zemalja – Švedske, Danske, Norveške i Islanda.

Posjet američkog predsjednika Finskoj simbolizira nagli preokret u odnosima Washingtona i Moskve u odnosu na prije pet godina, kada je tadašnji predsjednik Donald Trump na istom mjestu održao zajedničku konferenciju za novinare s Vladimirom Putinom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare