Bidenova vlada tužila Teksas zbog zakona o pobačaju

Svijet 09. ruj 202122:58
Izvor: SERGIO FLORES / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / ilustracija

Američki ministar pravosuđa Merrick Garland objavio je u četvrtak da je uložio tužbu protiv Teksasa kako bi poništio zakon kojim se zabranjuju gotovo svi pobačaji u toj konzervativnoj državi.

Taj zakon koji je stupio na snagu 1. rujna je “očito neustavan na temelju pravosuđa Vrhovnog suda i ministarstvo pravosuđa je odgovorno braniti Ustav Sjedinjenih Država”, objasnio je ministar Garland na konferenciji za novinare.

Teksas je donio zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se detektira otkucaj srca fetusa, često u šestom tjednu, a ponekad i prije nego što žena uopće shvati da je trudna.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je početkom mjeseca odbijanje Vrhovnog suda SAD-a da blokira novi teksaški zakon o pobačaju koji predstavlja “napad bez presedana za ustavna prava žena”.

Ta odluka ” izaziva neustavni kaos” i “vrijeđa pravnu državu”, ocijenio je.

Demokratski predsjednik je obećao “hitan odgovor” svoje vlade i pozvao na pronalaženje “mjera koje bi zajamčile ženama Teksasa pristup sigurnim i legalnim pobačajima” a klinikama i liječnicima zaštitu od mogućih sudskih postupaka.

Američki Vrhovni sud odbio je blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi teksaški zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar