Bidenu stižu čestitke iz cijelog svijeta, među prvima bio papa Franjo

Svijet 20. sij 202119:45
Joe Biden
Izvor: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Joeu Bidenu u srijedu stižu čestitke iz cijelog svijeta nakon što je položio prisegu kao 46. američki predsjednik, a među prvim čestitarima bili su premijeri Britanije, Izraela i Kanade te papa Franjo koji mu je poslao poruku ohrabrenja da promiče pomirbu i mir u SAD-u i diljem svijeta.

Papa Franjo poručio je u srijedu Bidenu, drugom katoličkom predsjedniku u povijesti Sjedinjenih Država nakon Johna F. Kennedyja, da se moli da Bog vodi njegove napore za “promicanje pomirbe i mira u Sjedinjenim Državama i među narodima svijeta, za unapređenje općeg dobra”.

U poruci na engleskom jeziku poslanoj nakon prisege američkog predsjednika, Sveti Otac također je rekao kako se nada da će Biden raditi na stvaranju društva obilježenog istinskom pravdom, slobodom i poštivanjem prava i dostojanstva svake osobe, posebice siromašnih, ranjivih i onih bez glasa.

Johnson među prvima, Netanyahu pozvao na jačanje saveza

Britanski premijer Boris Johnson među prvima je čestitao Joeu Bidenu i Kamali Harris na inauguraciji.

“Čestitke @JoeBiden koji je prisegnuo za predsjednika SAD-a i @KamalaHarris na njezinoj povijesnoj inauguraciji”, objavio je Johnson na Twitteru.

“Američko vodstvo je od vitalne važnosti za pitanja koja su nam svima bitna, od klimatskih promjena do covida, i radujem se suradnji s predsjednikom Bidenom.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u srijedu novog američkog predsjednika na “jačanje saveza” između Izraela i SAD-a kako bi se suočili sa “zajedničkim izazovima” kao što je “prijetnja” Irana.

“Radujem se suradnji s vama u jačanju američko-izraelskog saveza, daljnjem širenju mira između Izraela i arapskog svijeta i suočavanju sa zajedničkim izazovima, prvenstveno prijetnjom koju predstavlja Iran”, rekao je Netanyahu u video čestitki Bidenu.

Trudeau: Radujem se suradnji u borbi protiv covida-19 i klimatskih promjena

Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao je Bidenu i rekao je kako se raduje suradnji s njim u borbi protiv covida-19 i klimatskih promjena.

Trudeau je kazao u izjavi da će dvije zemlje “nastaviti svoje partnerstvo dok se borimo protiv globalne pandemije covida-19 i podupiremo održivi gospodarski oporavak”.

“Također ćemo zajedno raditi na unapređenju klimatske akcije i čistog gospodarskog rasta, promicanju uključivosti i različitosti te stvaranju dobrih poslova i prilika za naše ljude istodobno pridonoseći demokraciji, miru i sigurnosti kod kuće i diljem svijeta”, rekao je Trudeau.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar