Bijela kuća poziva Kongres da hitno izglasa 10 milijardi dolara za koronavirus

Svijet 05. tra 202206:48
Nancy Pelosi
Izvor: Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak Kongres da hitno krene u financiranje pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 10 milijardi dolara, nakon što je postignut dvostranački konsenzus, a početni iznos Bidenove administracije od 22,5 milijardi dolara je drastično srezan.

“Pozivamo Kongres da odmah krene s ovim paketom od 10 milijardi dolara jer može početi financirati najvažnije potrebe, s obzirom na to da trenutno riskiramo s nedostatkom ključnih alata poput lijekova i testova planiranih za svibanj i lipanj”, navodi se u izjavi medijske tajnice Jen Psaki.

Vođa većine u Senatu i najviši demokrat u Domu, Chuck Schumer i republikanski senator Mitt Romney pozdravili su dogovor, no Schumer je dodao da je razočaran što sporazum o globalnom financiranju zdravstva nije postignut.

Ugovor osigurava 10 milijardi dolara financiranja za potrebe i terapije Covida prenamjenom neutrošenih sredstava u borbi protiv koronavirusa. Iznos je znatno niži od traženih 22,5 milijardi dolara, što je tražila Bidenova administracija.

Bijela kuća dodatno navodi da je “zahvalna Senatu na radu na dvostranačkom dogovoru koji će pomoći u ispunjavanju nekih potreba zemlje za odgovor na covid krizu”.

Schumer naglašava da zakon osigurava “hitno potrebna sredstva za kupnju cjepiva i terapeutika, održavanje pristupa testiranju i ubrzavanje rada na istraživanju cjepiva sljedeće generacije”.

Romney ističe da sporazum ne uključuje financiranje američkog globalnog programa cijepljenja, no dodaje da je “spreman istražiti odgovorno fiskalno rješenje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar