Blinken naglasio potrebu napretka po pitanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji

Svijet 10. kol 202107:18
Izvor: FAYEZ NURELDINE / AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je telefonski razgovarao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom, ponovivši mu poziv za napredak po pitanju ljudskih prava u toj zemlji, priopćio je State Department.

State Department prenosi da su Blinken i saudijski ministar raspravljali o regionalnoj sigurnosti i napadima na tanker Mercer Street u srpnju, za što Washington krivi Iran.

SAD i Saudijska Arabija razgovarali su i o jačanju sigurnosne suradnje te saudijskoj podršci postizanju mira u Jemenu i nužnim koracima kako bi se zaustavila tamošnja humanitarna kriza, stoji u priopćenju.

„Državni tajnik Blinken je naglasio i potrebu napretka po pitanju ljudskih prava“, dodaje američko ministarstvo.

U priopćenju se ne spominje ubojstvo saudijskog disidentskog novinara Jamala Khashoggija, kolumnista Washington posta, 2018. godine. Biden je uzdrmao odnos sa Saudijskom Arabijom, bliskim američkim saveznikom, dopustivši u veljači objavu izvješća američkih obavještajnih službi u kojem stoji da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, najmoćniji čovjek Kraljevine, odobrio operaciju Khashoggijevog ubojstva.

Biden je i ukinuo podršku SAD-a operacijama saudijski predvođene vojne koalicije u Jemenu, no nije prihvatio pozive zastupnika i organizacija da uvede sankcije nad bin Salmanom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar