Bliski saveznik javno proturječio Putinu nakon terorističkog napada u Moskvi

Svijet 27. ožu 202415:11 0 komentara
Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nesvjesno je bacio sumnju na tvrdnje Rusije kako Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi.

Iako je ISIS preuzeo odgovornost za masakr, u kojem je poginulo najmanje 139 ljudi, i objavio slikovitu snimku incidenta, ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano je sugerirao, bez dokaza, da je Ukrajina pomogla u njegovom orkestriranju, prenosi CNN.

Naime, tvrdi da su Ukrajinci pripremili rutu za bijeg počiniteljima. Samo, te tvrdnje narušio mu je bliski saveznik Lukašenko. Vjerojatno potpuno nesvjesno, u želji da prikaže Bjelorusiju kao spremnu za djelovanje u kriznim situacijama.

Pohvalio se da je spriječen bijeg počinitelja u Bjelorusiju, gdje su prvotno željeli pobjeći.

“Nisu mogli ući u Bjelorusiju. Njihovi nadređeni su znali da bi bila vrlo loša ideja pokušati ući ovdje jer je Bjelorusija odmah pojačala sigurnosne mjere, neposredno nakon napad”, izjavio je Lukašenko i dodao da je primio izvješća ruskih vlasti nekoliko minuta nakon početka napada:

“Zato sam stavio bjeloruske jedinice u borbenu pripravnost, postavljajući kontrolne točke na cestama kako bih spriječio napadače da uđu u zemlju. Nije bilo šanse da uđu u Bjelorusiju. Shvatili su to. Pa su se okrenuli prema ukrajinsko-ruskoj granici.”

U prvom nacionalnom obraćanju nakon napada, Putin je naveo da su se muškarci pokušali sakriti i krenuti prema Ukrajini, gdje im je, prema preliminarnim podacima, na ukrajinskoj strani bio pripremljen prelazak granice.

Iako je i sam priznao da su napad izveli radikalni islamisti, pokušao je svaliti dio odgovornosti na Ukrajinu. Ali, Lukašenkov istup podosta narušava tu teoriju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!