Bocvana prijeti deportacijom 20.000 slonova u Njemačku

Svijet 02. tra 202420:21 0 komentara
Reuters

Predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi zaprijetio je da će poslati 20.000 slonova u Njemačku dok se dvije zemlje spore oko uvoza lovačkih trofeja.

Mokgweetsi Masisi je napao njemačku saveznu vladu, a posebno ministarstvo okoliša, na čelu sa ministricom zelenih Steffi Lemke, zbog nastojanja da zabrani uvoz trofeja uprkos prenaseljenosti slonova u Bocvani.

“Vrlo je lako sjediti u Berlinu i imati mišljenje o tome što mi radimo u Bocvani. Plaćamo cijenu za očuvanje ovih životinja za svijet”, rekao je on, prenosi Politico.

Bocvana, u kojoj živi oko 130.000 slonova, prema riječima predsjednika, već je poslala 8.000 životinja u Angolu.

“Takvu ponudu bismo željeli dati i Saveznoj Republici Njemačkoj”, najavio je Masisi. “Nećemo prihvatiti ne kao odgovor.”

“Želimo da naši slonovi slobodno lutaju. Njemačko vrijeme je loše za njih”, rekao je, te dodao: “Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj poklon od nas.”

Službenici iz te južnoafričke zemlje već su protestirali zbog potencijalne zabrane Ujedinjenog Kraljevstva lovcima na safari da uvoze trofeje, upozoravajući u martu da će poslati 10.000 slonova u Hyde Park u Londonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!