Britanski mediji o ostavci svog ministra financija: “Game over!”

Svijet 06. srp 202209:13 0 komentara
TOM NICHOLSON / POOL / AFP

Vodeće britanske novine oslikale su u srijedu sumornu sliku za premijera Borisa Johnsona, koji se suočava s najvećom krizom vodstva u svom premijerskom mandatu nakon što je Rishi Sunak dao ostavku na mjesto ministra financija, a Sajid Javid na mjesto ministra zdravstva.

“Igra je gotova”, glasi naslovnica Timesa, koji dodaje da je “pogreška” što se Johnson i dalje drži vlasti jer je “izgubio povjerenje svoje stranke i zemlje”.

“Ne postoje nikakvi zamislivi izgledi da Johnson, koji nije uspio osigurati potporu 148 zastupnika na glasanju o povjerenju prošlog mjeseca, može obnoviti svoj autoritet da osigura učinkovito vodstvo koje je potrebno zemlji u vrijeme akutne nacionalne krize”, piše Times.

“Svaki dan koji ostaje na vlasti produbljuje osjećaj kaosa. Za dobrobit zemlje, trebao bi otići.”

I kolumnist lista Iain Martin u svom tekstu opisao je kaos unutar vlade zaključivši da je malo nade za novoimenovanog ministra Nadhima Zahawija.

VEZANE VIJESTI

“Došlo je do lude strke zabludjela Borisovog tima dok su pokušavali identificirati osobu, bilo koju osobu, spremnu prihvatiti drugu po važnosti političku dužnost u zemlji i riskirati da bude najkraći obnašatelj dužnosti ministra financija”, napisao je Martin.

Po njemu se bivši ministar zdravstva Jeremy Hunt i ministar obrane Ben Wallace spominju kao potencijalni Johnsonovi nasljednici.

U Telegraphu, bivši ministar za brexit lord David Frost rekao je da bi Johnson trebao dati ostavku na svoju dužnost ili riskirati “da povuče stranku i vladu sa sobom”, dodajući da nakon ostavki u utorak “drugi ministri sada moraju razmotriti jesu li doista zadovoljni s trenutnim smjerom ‘putovanja'”.

Daily Express opisao je Johnsona kao “ranjenog”, ali “oslobođenog” i da se sada premijer bori obećavajući smanjenje poreza.

Kolumnist Daily Maila Stephen Glover pohvalio je premijera kao “izuzetnog političara koji je iznad gotovo svih ostalih članova kabineta”.

Političar će biti cijenjen jer je omogućio brexit, unatoč “glavnoj mani” “njegovoj nevoljkosti da kaže istinu, što ga je obilježilo čak i u profesiji koja nije slavljena zbog svoje istinitosti”.

“Ali nakon svega što se dogodilo, i unatoč njegovim postignućima, čini se da je sada premijer osuđen na propast. Da, kakav je to gubitak i tragedija”, piše Glover.

Kolumnistica Guardiana Polly Toynbee vjeruje da je način i točan trenutak odlaska premijera “jedino preostalo pitanje”.

“Vrlo malo njih očekuje da će se boriti na sljedećim izborima. Odbor 1922 mogao bi promijeniti pravila preko noći i održati još jedno glasovanje o vodstvu, sa svim znakovima da će sljedeći put izgubiti”, napisala je.

“Ili će možda čekati sljedeći tjedan na izbore novog odbora koji namjerava promijeniti pravila kako bi omogućio još jedan pokušaj odbacivanja na glasovanju unutar godine.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram