Češka ograničila cijene struje i plina: Nemoguće da netko plati više nego lani

Svijet 13. ruj 202206:50 0 komentara
Gerd Altmann/Pixabay/Ilustracija

Češka vlada u ponedjeljak je donijela odluku o ograničavanju cijena električne energije i plina kako bi zaštitila kućanstva od rastućih cijena na tržištu, rekao je premijer Petr Fiala.

Kao i druge europske zemlje, Češka je odlučila zaštiti građane i tvrtke od rasta cijena na tržištu usred smanjenog dotoka ruskog plina u Europu, što je posljedica ruske agresije na Ukrajinu i europskih sankcija Moskvi.

Češka vlada priopćila je kako će napraviti da taj nacionalni plan, kojega mora potvrditi parlament, ide uz paneuropsko rješenje koje priprema Europska komisija i države članice. “Grarantiramo visine cijena, svi će znati koliko će plaćati, i bit će nemoguće da netko plati mnogo skuplje nego prošle godine”, rekao je Fiala na konferenciji za medije.

Cijene električne energije za kućanstva ograničit će se na 6 čeških kruna (0,24 eura) po kilovatsatu i 3 krune za plin, a takve cijene primjenjivat te će se primjenjivati od studenog.

Fiala je dodao kako će u srijedu biti poznato i rješenja za visoke cijene energenata za industrijske subjekte.

Češke cijene električne energije, kada se u njih uračunaju i porezi, bit će oko 200 eura po megavatsatu, što je razina cijene spomenuta u prijedlogu Europske komisije za cijene izvore energije koji nisu na plin.

Vlada će omogućiti da i javni sektor, uključujući bolnice, općine i škole, imaju garantirane cijene energenata.

Ministar financija Zbynek Stanjura rekao je kako će ograničavanje cijena državu koštati oko 130 milijardi kruna sljedeće godine, a paket mjera financirat će dodatnim porezima za sektor proizvodnje energije, rafinerije nafte, banke te trgovaca plinom i električnom energijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!