Čileanski predsjednik potpisao je povijesni zakon o istospolnim brakovima

Svijet 09. pro 202123:03
lgbt, gay, homoseksualci
Unsplash / ilustracija

Čileanski predsjednik Sebastián Piñera potpisao je u četvrtak zakon o legalizaciji istospolnih brakova nakon što ga je Kongres odobrio u povijesnom glasanju.

“Zakon izjednačava sve ljubavne odnose između dvoje ljudi”, rekao je Piñera u vladinoj palači La Moneda na ceremoniji kojoj su prisustvovali LGBT aktivisti, predstavnici civilnog društva, zakonodavci i dužnosnici.

Kongres je u utorak odobrio zakon koji predstavlja prekretnicu za ovu konzervativnu južnoameričku državu koja se priprema za neizvjesne predsjedničke izbore ovoga mjeseca.

“Svi parovi koji žele živjeti ljubav, vjenčati se i osnovati obitelj moći će to napraviti dostojanstveno i uz pravnu zaštitu koju trebaju i zaslužuju, bez obzira na seksualnu orijentaciju”, rekao je Piñera.

Čile je dugo održavao svoju konzervativnu reputaciju, čak i među rimokatoličkim susjednim državama. Unatoč tome, većina Čileanaca danas podržava istospolne brakove i unazad par godina pokazuju znakove liberalizacije po pitanju raznih socioloških i kulturnih pitanja.

Civilno partnerstvo, u Čileu legalno od 2015., istospolnim parovima dozvoljavalo je većinu, ali ne i sve koristi koje uživaju oženjeni parovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.