Danska sada nudi cjepiva AstraZenece i J&J na dobrovoljnoj osnovi

Svijet 20. svi 202112:39
Izvor: Frederic J. BROWN / AFP

Prva europska zemlja koja je sredinom travnja u potpunosti prestala koristiti cjepiva protiv covida-19 AstraZenece i Johnson & Johnsona, Danska ih sada nudi na dobrovoljnoj osnovi, objavile su u četvrtak zdravstvene vlasti.

“S uspostavom sustava odabira, stanovnici sada imaju mogućnost cijepiti se i s cjepivima AstraZenece i Johnson & Johnsona koja nisu uključena u danski program cijepljenja”, kazao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Ta su cjepiva dostupna samo odraslima i nakon konzultacija s liječnikom, a jedan privatni pružatelj medicinskih usluga je izrazio spremnost da tim cjepivima procijepi do 10.000 ljudi.

Krajem travnja, Danska je objavila da je spremna “posuditi” 55.000 doza cjepiva AstraZenece susjednoj njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein.

Danska je u travnju u potpunosti prestala s primjenom cjepiva AstraZenece protiv covida-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka, usprkos tome što su zeleno svijetlo dale Europska agencija za lijekove (EMA) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Od 5,8 milijuna stanovnika, u Danskoj je potpuno cijepljeno 18,8 posto ljudi, a prvu dozu je primilo 29,5 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar