Delta uzrokuje sve više problema, oboljeli uglavnom mladi koji se nisu cijepili

Svijet 04. srp 202107:481 komentar
Podijeli:
koronavirus, covid-19, turizam, ljetovanje, turisti
Izvor: Oli SCARFF / AFP

Delta varijanta koronavirusa uzrokuje sve više problema diljem Europe. Portugal, koji se među prvima otvorio strancima, sada pokušava obuzdati novi val zaraze. Uveden je policijski sat noću u Lisabonu, koji ima najviše novih slučajeva, te u još 45 portugalskih općina u kojima je rizik od zaraze vrlo velik. Novooboljeli su uglavnom mladi koji se nisu cijepili.

Portugal, koji se početkom ljeta među prvima otvorio turizmu, u novom valu epidemije koji je uzrokovan delta-sojem koronavirusa ima više od dvije tisuće novozaraženih na dan. Od 23 sata do 5 ujutro zabrana je kretanja, a policija je dobila nalog da striktno provodi nove restrikcijske mjere.

“Pozivamo građane da se sami upute kući. U suprotnom, imamo nalog da provedemo zabranu kretanja u noćnim satima”, navodi Luis Brandao, policijski zapovjednik u Lisabonu.

Lisabon je ponovno najveće žarište, no zaraza se širi i u poznatim turističkim odredištima. Ugostiteljima je zabranjen rad nakon 15:30. “Morat ću zatvoriti, a vikend je. Ovo je neprimjereno i loše, zapravo, sve je loše”, kaže jedan od ugostitelja.

Vlasti ubrzavaju program cijepljenja kako bi suzbile širenje zaraze, a stanovnici metropolitanskog područja Lisabona, gdje je koncentrirana većina slučajeva, moraju pokazati negativni test na COVID-19 ili dokaz o cijepljenju kako bi napustili to područje.

“Ovo nije baš ugodno, ali to su naredbe i moramo ih slijediti”, smatra građanin, prenosi HRT.

Od početka pandemije Portugal, koji je cijepio oko 31% stanovništva, zabilježio je više od 882.000 slučajeva zaraze koronavirusom uz 17.101 smrtni slučaj.

Vlasti tvrde da je za nedavni porast odgovorna delta-varijanta koronavirusa, na koju otpada više od pola novih slučajeva. Portugal trenutačno ima drugu najveću sedmodnevnu incidenciju po glavi stanovnika u Europskoj uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar