Dijete vam ide u vrtić u Njemačkoj? Ovo je važno znati

Svijet 22. ožu 202307:24
education, vrtić, predškola, predškolski odgoj, vrtići dječji, djeca, igraonica, igra, igranje,
Pixabay / Ilustracija

Djeca u vrtićima ne dobivaju potpuno obrazovanje, jer te ustanove ne mogu pronaći dovoljno odgajatelja, pokazuje nova studija. Naime, gotovo 90 posto voditelja dječjih vrtića i jaslica procjenjuje kako nedostatak kadra utječe na kvalitetu obrazovanja, javlja dpa.

“Ovo su zastrašujući podaci koji jasno dokazuju kako politika ne radi svoj zakoniti posao”, rekao je zamjenik predsjednika Nacionalne udruge za obrazovanje (VBE) Tomi Neckov, prenosi Fenix.

“To je poziv u pomoć koji obvezuje na hitno poduzimanje mjera”.

Studija, pripremljena za Njemački kongres dječjih vrtića (DKLK) u utorak u Düsseldorfu, pokazuje kako je oko 10.000 vrtića u Njemačkoj više od polovice vremena radilo s nedostatkom osoblja i nisu ispunjavali svoje obveze prema djeci.

Istodobno, broj vrtića s nedostatkom osoblja prošle godine je dva i pol puta veći nego 2021. te za 1000 više nego 2022.

Manjak radne snage u vrtićima nije problem samo djece, već i zaposlenika pa se mnogi od njih žale na uvjete rada i nezadovoljstvo na poslu.

Loši uvjeti pogoršavaju problem radne snage jer je svaki četvrti ravnatelj vrtića u Njemačkoj imao barem jednog zaposlenika na dopustu u prethodnih 12 mjeseci, a kao razlog navodi prezaposlenost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.