Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke

Svijet 11. velj 202110:35
capitol, kapitol, sad
Izvor: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Nekoliko desetaka republikanskih dužnosnika, koji smatraju da se njihova stranka ne želi suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovom potkopavanju američke demokracije, u pregovorima je o osnivanju nove stranke desnog centra, prenosi britanska agencija Reuters.

U razgovore su uključeni bivši izabrani republikanci – dužnosnici vlada Ronalda Reagana, Georga Busha mlađeg i starijeg i samog Trumpa, bivši veleposlanici i stratezi, otkrilo je agenciji Reuters četvero ljudi upoznato s pregovorima.

Prošli petak više od njih 120 videopozivom je raspravljalo o novoj stranci koja bi se temeljila na platformi „principijelnog konzervatizma“, što uključuje poštivanje Ustava i vladavine prava.

Plan im je imati svoje kandidate u nekim od političkih utrka, a u drugima podržati kandidate desnog centra, bili oni republikanci, neovisni ili demokrati.

Evan McMullin,  kandidat 2016. na predsjedničkim izborima, za Reuters je rekao da je bio jedan od domaćina videokonferencije s bivšim dužnosnicima zabrinutima Trumpovim upravljanjem strankom. Kazao je kako je 40 posto onih u pozivu podržalo ideju nove stranke, a da se razmatra i formiranje „frakcije“ koja bi mogla djelovati i u sklopu republikanaca.

U razgovoru su bili i John Mitnick, savjetnik u ministarstvu domovinske sigurnosti pod Trumpom, bivši zastupnik Charlie Dent te Elizabeth Neumann i Miles Taylor, također dužnosnici domovinske sigurnosti pod Trumpom.

Pozivi za osnivanjem nove političke grupacije pokazatelj su razdora koji su Trumpove tvrdnje o izbornoj prijevari i neredi 6. siječnja na Kapitolu stvorili među republikancima. Većina članova stranke i dalje su odani bivšem predsjedniku, no dio njih želi novi smjer.

Sudionici videokonferencije odmetnutih izrazili su razočaranje što je više od polovice republikanaca u Kongresu, osam senatora i 139 zastupnika donjeg doma, glasalo protiv potvrde pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nekoliko sati nakon upada nasilne gomile na Kapitol.

„Veliki dijelovi Republikanske stranke radikalizirani su i prijetnja američkoj demokraciji“, rekao je McMullin za Reuters.

„Stranka se treba vratiti istini, razumu i osnivačkim idealima, ili očito mora nastati nešto novo“.

Upitan o mogućnosti treće stranke, Trumpov glasnogovornik Jason Miller rekao je da su to „gubitnici koji su napustili republikance kad su glasali za Bidena“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar