Dostavljaju hranu drugima, a sebi ne mogu priuštiti jelo

Svijet 27. ruj 202213:58
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Iako su ih ljudi slavili kao heroje tijekom pandemije, mnogi dostavljači u Brazilu sada su na rubu gladi. Gotovo 60 posto populacije u Brazilu suočava se s problemom nedostatka hrane.

Dok se troškovi života nastavljaju penjati, BBC je razgovarao s jednim od dostavljača u Sao Paolu koji spava na ulici između smjena kako bi sačuvao novac koji bi trebao utrošiti na gorivo.

“Nikad nisam bio gladan prije pandemije. Sad jesam”, kaže dostavljač Luciano de Oliveira Rosa za BBC.

Luciano je dostavljač u Sao Paulu više od 10 godina. Ali otkad se stopa inflacije pojačala, sada zarađuje četvrtinu onoga što je prije zarađivao.

“To je nevidljivo zanimanje. Nitko ne zna kroz što sve prolazimo na ulicama”, kaže Rosa.

Usprkos tome što radi dodatna četiri sata svaki dan, Luciano katkad nema druge opcije nego spavati na ulici.

“Spavanje na ulici je spavanje sa sudbinom. Psi nas ometaju, opljačkan sam. Pucali su na mene tri puta. Komplicirano je”, ističe.

Sve to za samo tri dodatna dolara dnevno.

“Moj najveći trošak je dolazak na posao. Imam 33 kilometra do posla i 33 kilometra nazad. Zato ili spavam na ulici i štedim novac ili ostanem gladan. Još su k tome aplikacije za dostavu srezale naše zarade. Neke kompanije plaćaju nas manje od dolara. Život dostavljača vrijedi manje od dolara”, ističe Rosa.

Aplikacije za dostavu demantirale su da smanjuju provizije dostavljača, ali za Lucijana je svakodnevna borba evidentna. Svakog dana čeka satima u redu u pučkoj kuhinji.

“Puno obitelji je počelo dolaziti zato što ne mogu platiti najamninu i završe na ulici. Također imamo i ljude koji, kako bi sačuvali novac koji potroše za putovanje na posao, spavaju na ulicama, kaže Robson Cesar Correia iz humanitarne udruge.

Kriza s dostupnošću hrane u Brazilu

Prema brazilskom NGO-u, gotovo 60 posto populacije ne može si priuštiti tri obroka dnevno.

Ali ususret izborima, s kriza uzrokovana troškovima života politiziraju sve strane. Predsjednik Bolsonaro je ograničio cijene goriva.

“To pomaže, ali zamrznute cijene goriva će nestati kad nestane ovaj politički trenutak. To je vladin marketing kako bi pridobio moj i vaš glas”, kaže Rosa.

Luciano šalje sav svoj novac sinu koji živi tri tisuće kilometara dalje. “Nisam ga vidio godinama. Kad pričam sa svojim sinom, postanem emotivan. To boli. Sve što radim, radim za njega”, dodaje.

Stoga on nastavlja. Vozi dostave cijeli dan i risikira svoj život na ulicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar