EK će imati prvi ured u svijetu koji kontrolira AI: Pod posebnim nadzorom moćni ChatGPT

Svijet 29. svi 202415:16 0 komentara
Dado Ruvic/Reuters
Dado Ruvic/Reuters

Vijeće Europske unije je prethodno, 21. svibnja, potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu u cilju poticanja razvoja i prihvaćanja sigurnih i pouzdanih sustava umjetne inteligencije na jedinstvenom tržištu EU-a., a isti je zakon 13. ožujka izglasan u Europskom parlamentu.

Istodobno, cilj mu je osigurati poštovanje temeljnih prava građana EU-a i potaknuti ulaganja i inovacije na području umjetne inteligencije u Europi, a primjenjivat će se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU-a i predviđa izuzeća poput sustava koji se koriste isključivo u vojne i obrambene svrhe te u istraživačke svrhe.

Novi ured u Bruxellesu će, kako je objavila Komisija, zapošljavati 140 stručnjaka na području tehnologije te pravnike i ekonomiste.

“Ured će promicati europski ekosustav inovativne umjetne inteligencije koji je konkurentan i koji poštiva pravila i vrijednosti EU-a”, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Prema Komisiji, zadatak Ureda za AI je omogućiti budući razvoj i upotrebu AI-a na način da stvara društvene i ekonomske dobrobiti i inovacije, uz istovremeno ograničavanje rizika.

Pod umjetnom inteligencijom neprihvatljivog rizika smatraju se pohranjivanje fotografija prikaza lica s interneta ili snimaka CCTV-a, snimaka prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u školama, društveno bodovanje i masovan nadzor kao u Kini, prediktivno policijsko djelovanje isključivo na profiliranju osobe. Građani će moći podnositi pritužbe na sustave AI-ja koji ugrožavaju njihova prava.

Posebna pravila primjenjivat će se na moćne sustave kao što je ChatGPT Open AI-a.

Ured za AI će nadzirati primjenu pravila u cijeloj Uniji u suradnji s državama članicama. Sudjelovat će u istragama u slučaju kršenja zakona o umjetnoj inteligenciji i odlučivati o sankcijama protiv počinitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!