EK poručila Poljskoj: Dopustite Frontex na granici s Bjelorusijom

Svijet 24. ruj 202117:52
Poljska, Bjelorusija, granica, migranti
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Europska komisija izrazila je u petak zabrinutost zbog situacije s migrantima na poljsko-bjeloruskoj granici te je apelirala na Varšavu da dopusti Frontexu sudjelovanje u čuvanju granice.

Tri su migranta umrla na poljskoj strani granice, a jedan u Bjelorusiji ranije ovoga tjedna. Prošlog mjeseca Bjelorusija je objavila da je pronašla mrtvog Iračanina u blizini svoje granice s Litvom. U petak je agencija France presse javila i o šestoj žrtvi, državljaninu Iraka koji je umro u Poljskoj.

Nepoznat je uzrok smrti migranata koji pokušavaju ući u Poljsku.

Poljska i EU optužuju Bjelorusiju da dovodi migrante, većinom iz Iraka i Afganistana, do granice te ih potiče na prelazak kako bi pritisnula Uniju da odustane od sankcija nametnutih Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

“Svjesni smo da se poljske vlasti suočavaju s teškom situacijom koju je stvorio pokušaj instrumentaliziranja ljudi za političke ciljeve”, kazao je glasnogovornik Europske komisije na novinskoj konferenciji.

Međutim, Poljska mora upravljati granicom bez ugrožavanja ljudskih života te uz pružanje osnovne njege potrebitima, izjavio je glasnogovornik.

“Situacija je vrlo zabrinjavajuća”, poručio je.

“”Bilo bi dobro da naša zajednička granica bude zaštićena našim zajedničkim resursima, naime onima koje daje agencija (Frontex)”, rekao je glasnogovornik.

Frontex je agencija EU-a za zaštitu vanjskih granica.

Poljska, koja ima na raspolaganju jednu od najvećih službi za zaštitu granice u EU-u, nije zatražila pomoć Frontexa, iako ta agencija pomaže susjednoj Litvi i Latviji koje također graniče s Bjelorusijom.

Varšava je uvela izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom zbog čega novinari, političari ili aktivisti za ljudska prava ne mogu pristupiti području.

Povjerenica Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson htjela je razgovarati s Varšavom u petak o financijskoj i drugoj pomoći Unije Poljskoj, uključujući i Frontex, kao i o posjetu stručnjaka EU-a graničnoj zoni. Poljsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Twitteru da nije planiran razgovor Johansson i ministra unutarnjih poslova Mariusza Kaminskog u petak.

Kriza je pogoršala napetosti Poljske i Bruxellesa. Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) protivi se planu preraspodjele većinski muslimanskih migranata, a smatra ih prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, kršćanskoj kulturi i identitetu.

Komisija i aktivisti za ljudska prava zabrinuti su da Poljska prisiljava migrante natrag u Bjelorusiju kršeći pravo na traženje azila.

Visoka predstavnica UN -a za ljudska prava Michele Bachelet pozvala je u petak susjede Bjelorusije da zaštite azilante.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar