EK trenutačno ne pregovara o nabavi Sputnjika V

Svijet 04. ožu 202114:22
Sputnjik V, cjepivo, koronavirus
STR / AFP

Europska komisija ne pregovara o mogućnosti nabave ruskog cjepiva Sputnjik V, a eventualna pozitivna ocjena toga cjepiva Europske agencije za lijekove ne znači nužno da će to cjepivo biti uključeno u zajedničku strategiju nabave cjepiva, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Komisije.

“Trenutačno se ne vode pregovori da se Sputnjik V uključi u europski portfelj cjepiva”, izjavio je glasnogovornik Stefan De Keersmaecker. Dodao je da Komisija i zemlje članice mogu uvijek uključiti neko novo cjepivo u europski portfelj.

Glavni glasnogovornik Komisije Eric Mamer istaknuo da eventualna pozitivna ocjena Europske agencije za lijekove za bilo koje cjepivo ne znači da iz toga slijedi obveza za Komisiju da to cjepivo uključi u europski portfelj.

“To su dva potpuno odvojena pitanja”, rekao je Mamer.

VEZANA VIJEST

EMA, Europski medicinski regulator, objavio je u četvrtak da je počeo razmatrati rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V, koje je razvio ruski institut Gamaleja, radi mogućeg izdavanja odobrenja za njegovo korištenje na području Europske unije.

Odbor za ljudsku medicinu Europske medicinske agencije (EMA) razmotrit će podatke kliničkih ispitivanja cjepiva, koja još traju, sve dok ne bude dovoljno kliničkih podataka koji će biti temelj za odobrenje korištenja toga cjepiva u zemljama članicama Europske unije, objavila je EMA.

U okviru Europske strategije za cjepiva, Komisija je dosad potpisala ugovore sa šest proizvođača –  AstraZenecom, Johnson&Johnsonom, Pfizer/BioNTechom, CureVacom, Modernom i Sanofi-GSK-om. S još dva proizvođača Novavax i Valneva obavljeni su preliminarni pregovori, ali ugovor još nije potpisan.

Europski portefelj cjepiva trenutačno čini šest cjepiva za koja je potpisan ugovor, od kojih su tri već dobila odobrenje od EMA-e i koja se već koriste – Phizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Zemlje članice mogu samostalno pregovarati i zaključivati ugovore o nabavi cjepiva samo s onim proizvođačima koji nisu dio europskog portfelja. U nekim zemljama članicama već je odobreno rusko i kinesko cjepivo, a dio njih razmatra kupovinu tih cjepiva.

Cjepivo je već odobreno ili se razmatra njegovo moguće odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Hrvatska je u četvrtak rekla da je pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.