Ekološki aktivisti prekinuli Klimatski financijski dan u Parizu

Klimatske promjene 26. lis 202115:17
Unsplash/Ilustracija

Aktivisti Prijatelja Zemlje i Alternatibe, dviju organizacija za borbu s klimatskim promjenama, izveli su u utorak akciju na Klimatskom financijskom danu 2021. u Parizu prekinuvši tu konferenciju posvećenu financijama i klimi.

“Macron, Le Maire, odlučite između fosilne energije i naše budućnosti”, izvikivali su u dvorani Palače Brogniart u Parizu, na kraju govora francuskog ministra gospodarstva i financija Brune Le Mairea.

Noseći transparente na kojima je pisalo “Macron – prvak financiranja fosilnog goriva” aktivisti su si izlijevali na glavu melasu, simbol ugljikovodika.

“Ovo je veliki summit ‘greenwashinga’ na kojemu financijaši ističu klimatske obveze koje su krajnje nedostatne”, rekla je za AFP Lorette Philippot, glasnogovornica Prijatelja Zemlje.

Klimatski financijski dan je skup na kojemu sudjeluju glavni akteri međunarodnih financija kako bi razgovarali o klimatskim promjenama.

“Francuske banke i burza u Parizu hvale se financiranjem ekoloških projekata… a pariška burza je danas zapravo prva u financiranju fosilnih energija u Europi. Financiranje fosilnih energija velikih francuskih banaka neprestano raste nakon COP21”, upozorila je glasnogovornica. “Nesklad između djela i riječi doista nije više podnošljiv”.

Aktivisti zahtijevaju da Francuska zauzme jasno stajalište u vezi s tim pitanjem.

“Nećemo više financirati plinske projekte koji strogo i jasno ne poštuju najviše međunarodne standarde u zaštiti prirode”, istaknuo je Le Maire nešto ranije.

Macronova vlada koja idućeg mjeseca treba sudjelovati na klimatskoj konferenciji COP26 u Glasgowu, u Škotskoj, mora po odluci Visokog upravnog suda iz kolovoza platiti 10 milijuna eura jer nije poboljšala kvalitetu zraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar