Elitne ruske trupe u akciji, žele zaustaviti mogući ukrajinski proboj

Svijet 28. kol 202306:58 0 komentara
Separate Assault Battalion 'Skala' of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS / ilustracija

Institut za proučavanje rata (ISW) naznačio je da Rusija raspoređuje neke od svojih elitnih trupa u regiju Zaporižja, u kojoj su ukrajinske snage nedavno postigle značajan uspjeh. Ove ruske postrojbe trebale bi zaustaviti mogući daljnji ukrajinski proboj.

Istraživački centar sa sjedištem u SAD-u primijetio je kako su barem neki dijelovi elitne 76. gardijske zračno-jurišne (VDV) divizije prebačeni u područje Robotine iz područja Kreminna.

SkyNews navodi da su ukrajinske trupe razmještene na terenu u gradu Robotine. Ukrajinci su upravo na tom području, ali i na nekoliko drugih ključnih položaja, ostvarile “taktički značajne uspjehe” posljednjih dana, a ISW citira nekoliko ukrajinskih i ruskih izvora koji kažu da kijevske snage napreduju kroz ono što “možda predstavlja najizazovniji niz pripremljenih ruskih obrambenih položaja”.

Osim toga, Sky podsjeća i na jučerašnju izjavu jednog ukrajinskog predsjednika koji je kazao da su ukrajinske trupe probile najtežu liniju ruske obrane na jugu.

“Nećemo ovdje stati, sljedeći na redu je grad Berdjansk. Svojim sam borcima rekao: naš cilj nije Robotino, naš cilj je Azovsko more”, rekao je jedan od zapovjednika koji koristi ratno ime “Kombat”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!