Ukrajinski zapovjednik: Probili smo najtežu liniju ruske obrane na jugu

Svijet 26. kol 202311:05 1 komentar
REUTERS/Viacheslav Ratynsky/ilustracija

Ukrajinske snage su uvjerene da su probile najtežu liniju ruske obrane na jugu zemlje te će sada moći brže napredovati, rekao je jedan od zapovjednika.

Ukrajina je u lipnju pokrenula protuofenzivu, ali je dobro ukopana ruska obrana pojačana minskim poljima usporila napredovanje ukrajinskih snaga na jugu, prema Azovskom moru.

Ukrajinski borci su u srijedu podigli svoju zastavu u gradiću Robotinu, u južnoj oblasti Zaporižja, 10 kilometara južno od grada Orikhiva na samoj crti bojišnice.

“Nećemo ovdje stati, sljedeći na redu je grad Berdjansk. Svojim sam borcima rekao: naš cilj nije Robotino, naš cilj je Azovsko more”, rekao je jedan od zapovjednika koji koristi ratno ime “Kombat”.

Robotino se nalazi na 100 kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora, i na 85 kilometara od strateškog grada Melitopolja.

Oba grada se nalaze pod kontrolom ruskih snaga.

Moskva nije potvrdila da su ukrajinske snage ušle u Robotino.

Prošli tjedan je američki dužnosnik rekao kako se ne čini da će ukrajinske snage doći do Melitopola i zauzeti ga, kako bi razdvojile ruske snage na jugu.

Predsjednik Volodimir Zelenski brani ukrajinsku vojnu strategiju i odbacuje tvrdnje da su njegove snage previše raspršene, ponavljajući svoje uvjerenje da će vratiti sav teritorij pod ruskom okupacijom.

Zapovjednik Kombat tvrdi da su njegovi borci prošli glavne ceste koje su minirane te da sada mogu samo brže ići naprijed.

Također je rekao da su ukrajinske snage ušle u područje u kojem se nalaze samo “ruske skupine za logistiku” te da su na putu da oslobode “naš cijeli teritorij”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare