EP osudio odluku talibana da zabrane srednjoškolsko obrazovanje djevojčicama

Svijet 07. tra 202214:52 0 komentara
REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Europski parlament u četvrtak je osudio odluku talibana da zabrane srednjoškolsko obrazovanje za djevojčice, dodajući da je to kršenje temeljenog prava na obrazovanje sve djece.

U rezoluciji EP-a u pogledu stanja u Afganistanu navedeno je da EP „žali zbog odluke talibana da neograničeno produlje zabranu daljnjeg obrazovanja za djevojčice starije od 12 godina“, dodajući da je obrazovanje “temeljno pravo svakog ljudskog bića“.

Zajednički prijedlog rezolucije o stanju u Afganistanu, posebno u pogledu prava žena prihvaćen je u EP-u s 488 glasova ‘za’, 1 protiv i 2 suzdržanih.

U usvojenoj rezoluciji zastupnici pozivaju na ukidanje donesenih ograničenja, te osuđuju odluku talibana o brisanju žena i djevojaka iz javnog života, te druga kršenja ljudskih prava žena i djevojčica. Ženama je, podsjećaju, uskraćeno njihovo osnovno pravo, poput obrazovanja, rada, kretanja i zdravstvene skrbi.

VEZANE VIJESTI

U rezoluciji su zastupnici pohvalili hrabrost žena i djevojaka koje sudjeluju u uličnim prosvjedima protiv vlasti. Napominju i da je humanitarna kriza u Afganistanu jedna od kriza koje se najbrže pogoršavaju u svijetu te da to ostavlja veliki utjecaj na žene i djevojčice.

EP traži od talibana da ponište svoje odluke i ograničenja koja se tiču žena i djevojčica.

Zastupnici također pozivaju EU i države članice da pruže potporu i zaštitu osobama koje bježe iz Afganistana te da povećaju potporu aktivistima za prava žena u Afganistanu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u raspravi u srijedu istaknuo je da je jedini način da se podrži afganistanski narod nastavak pokretanja svih tih pitanja s talibanima. “Svidjelo se to nama ili ne, oni su na vlasti”, rekao je.

Tijekom govora napomenuo je i da se europski interesi i vrijednosti „koje dijelimo s afganistanskim narodom“ mogu najbolje obraniti prisutnošću u Kabulu, a odlazak ili prepuštanje terena drugima nije opcija.

“Obrazovanje je obveza koju je Afganistan dao svome narode”

On je rekao da je uskraćivanje obrazovanja milijunima djevojaka „protivno obvezi koju je Afganistan, kao država, potpisao“ te da je to obveza koju su dali svom narodu, ali i međunarodnoj zajednici.

„Tijekom protekla dva tjedna smo vidjeli strašne slike djevojčica koje pune nade dolaze u škole i onda im se kaže da se moraju vratiti kućama jer im nije dopušteno da pohađaju nastavu“.

Navedenu odluku talibana nazvao je „okrutnom“ i „tragedijom“ za milijune djevojčica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.