Estonska premijerka: Vojna pomoć Zapada ključna za Ukrajinu i mora se nastaviti

Svijet 17. ruj 202212:45
Izvor: BULENT KILIC / AFP / ILUSTRACIJA

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je u subotu da je vojna pomoć koju je Zapad pružio Ukrajini ključna u borbi protiv ruske invazije te da se mora i dalje održati politička volja da se ta pomoć nastavi.  

Kallas je ovu izjavu dala referirajući se na nedavne uspjehe ukrajinske vojske.

“Protuofenziva koja je u tijeku pokazuje da vojna pomoć približava Ukrajinu pobjedi i miru. Naš fokus mora biti na povećanju te pomoći i isporuke oružja kako bi se što prije oduprli ruskoj agresiji”, rekla je Kallas tijekom govora na sastanku Vojnog odbora NATO-a u Talinu.

Ukrajinska vojska nedavno je u protuofenzivi vratila pod svoju kontrolu okupirani teritorij na istoku zemlje. “Nedavni operativni poraz Rusije u (Harkivu) pokazuje snagu i oštroumnost Ukrajine. To također pokazuje da su pomoć i savjeti Zapada učinkoviti”, rekla je estonska premijerka.

Estonija je pridonijela s oko 0,8 posto svoje gospodarske proizvodnje u zajedničkoj potpori Ukrajini i tu će pomoć održavati “koliko god to bude potrebno” rekla je Kallas.

I čelnik estonske vojske Martin Herem pozvao je svoje kolege iz ostalih 29 članica NATO-a da nastave pomagati Ukrajini.

“Ako želimo očuvati svjetski poredak kakav poznajemo, Ukrajina mora pobijediti. Kao šef obrane, smatram da se moramo zalagati za značajnu i kontinuiranu vojnu pomoć, ili u obliku materijalne potpore, ili u obliku obuke i druge relevantne pomoći”, rekao je vojni zapovjednik članice NATO-a koja graniči s Rusijom.

“Svi smo shvatili da ovo nije sprint nego maraton”, poručio je također Herem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar