EU sud odlučio da ‘Pablo Escobar’ ne može biti brend

Svijet 17. tra 202415:57 0 komentara
JOHAN ORDONEZ / AFP

Ime Pabla Escobara, zloglasnog šefa kolumbijskog narko kartela, ne može se koristiti kao robna marka za dobra i usluge u Europskoj uniji, presudio je u srijedu Opći sud EU-a u Luxembourgu.

Sud je obrazložio da se to ime povezuje s trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom te da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vklasništvu.

Odluka je donijeta nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku, podnijela zahtjev 2021. godine Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) za registraciju imena Pabla Escobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtjev jer je smatrao da je znak suprotan “prihvaćenim moralnim načelima”.

U odluci se navodi da, iako Escobar nikada nije kazneno osuđen, njegovo pravo na pretpostavku nevinosti nije prekršeno jer se on diljem svijeta doživljava kao simbol “gangsterizma” i organiziranog kriminala odgovornog za mnoge zločine.

Escobara je policija ubila 1993. godine u Medellinu kada je imao 44 godine. Osnovao je kartel Medellin i zaradio milijarde švercanjem kokaina u SAD. Navodno je odgovoran za smrt tisuće ljudi.

Na ovu je odluku moguća žalba na najvišem europskom sudu – Europskom sudu pravde (ECJ).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!