Europska komisija promijenila video o Auschwitzu, objavljen na profilu Ursule von der Leyen

Svijet 29. sij 202407:43 > 07:47 0 komentara
REUTERS/Amel Emric

Poljska je u nedjelju zatražila od Europske komisije da ispravi objavu na društvenim mrežama o Holokaustu, istaknuvši da pogrešno povezuje logor smrti Auschwitz s Poljskom, a ne s nacističkom Njemačkom.

Navedeni zahtjev je kasnije usvojen, a post ispravljen.

Naime, u video prilogu koji je objavljen na Twitter (X) profilu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, u znak obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, ona i drugi dužnosnici EK-a su čitali imena žrtava Holokausta, dok je bilo ispisano mjesto njihovog rođenja i mjesto smrti.

Nekoliko žrtava bilo je označeno natpisom „ubijen u Auschwitzu, u Poljskoj“, bez naznake da se radilo o zloglasnom koncentracijskom logoru koji su izgradili i kojim su upravljali njemački nacisti, tijekom Drugog svjetskog rata.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski napisao je na istoj mreži: “Kada se govori o nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz, trebalo bi da se jasno navesti da je on osnovan pod njemačkom okupacijom“. Dodao je da informacija koju je objavila Europska komisija preko društvenih mreža, mora biti razjašnjena.

Kasnije istog dana, u nedjelju, natpis na video materijalu je promijenjen i na njemu je pisalo „Auschwitz, njemački nacistički logor smrti“.

Europska komisija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Predsjednik poljskog parlamenta Szymon Holownia pozdravio je ovu promjenu i rekao „Logor Auschwitz je njemački nacistički logor, osnovan na području koji je Njemačka okupirala 1939. godine. To je jedina istina“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!