Europska komisija zatvorila postupak protiv Poljske prema članku 7: Ne postoji rizik od kršenja vladavine prava

Svijet 29. svi 202414:53 1 komentar
JANEK SKARZYNSKI / AFP

Europska komisija je u srijedu odlučila i formalno zatvoriti postupak protiv Poljske prema članku 7 nakon što je ocijenila da više ne postoji rizik od kršenja vladavine prava u toj zemlji.

“Danas je važan dan za vladavinu prava u Poljskoj i u Europskoj uniji. Nakon više od šest godina i nakon pozitivnih koraka koje su poduzele poljske vlasti kao i uz snažnu potporu država članica, sada zatvaram postupak prema članku 7 protiv Poljske”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Komisija je u srijedu povukla svoj obrazloženi prijedlog iz 2017. temeljem kojeg je otvoren postupak protiv Poljske.

Komisija je 6. svibnja najavila da namjera okončati postupak protiv Poljske nakon što se o tome provede rasprava na Vijeću za opće poslove.

Taj je sastanak održan 21. svibnja i sve su članice podržale najavu Komisije, osim Mađarske.

Prethodna poljska vlada pod vodstvom nacionalističke stranke Pravo i pravda provela je tijekom osam godina na vlasti niz reformi u pravosuđu kojima je dovedena u pitanje trodioba vlasti i neovisnost sudstva te sloboda medija.

Zbog toga su Poljskoj bile blokirane milijarde eura koje su joj bile namijenjene u europskom proračunu.

Nova poljska vlada na čelu s premijerom Donaldom Tuskom, koja je dužnost preuzela u prosincu prošle godine, najavila je da će osigurati ponovnu uspostavu neovisnosti pravosuđa i poništiti ono što je prethodna vlada radila u tom području.

Komisija odbacuje kritike da zatvara postupak zbog puke promjene vlasti u Poljskoj, budući da se nije puno toga promijenilo od kada je nova vlada stupila na dužnost.

Komisija navodi da je nova poljska vlada priznala da postoji problem, donijela akcijski plan, pokrenula niz zakonodavnih i nezakonodavnih mjera za rješavanje pitanja u pogledu neovisnosti pravosudnog sustava, da je priznala da europsko zakonodavstvo ima prednost pred nacionalnim te da se obvezala da će provesti odluke Suda Europske unije i Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na vladavinu prava, uključujući neovisnost pravosuđa.

Članak 7 Ugovora o Europskoj uniji predstavlja tzv. “nuklearnu opciju” protiv kršitelja načela vladavine prava budući da se prema toj odredbi teoretski može suspendirati pravo glasa u Vijeću Europske unije ako zemlja teško i trajno krši načela na kojima se temelji EU (poštovanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.)

Ta krajnja mjera do sada nikada nije korištena, a teško da će se ikada i koristiti jer je za donošenje takve odluke potrebna suglasnost svih ostalih država članica, što je teško očekivati.

Postupak prema članku 7 vodi se i protiv Mađarske, čija je vlada godinama u sukobu s europskim institucijama i ostalim članicama EU-a.

Sam postupak prema članku 7 svodi se na povremene rasprave na Vijeću za opće poslove o stanju vladavine prava u dotičnoj zemlji, što je zapravo neka vrsta pritiska na državu članicu protiv koje se vodi, ali bez ikakvih konkretnih posljedica, dok je krajnja mjera suspenzija prava glasa samo teoretski moguća, ali u praksi teško izvediva jer će se uvijek naći neka zemlja koja je protiv.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare