Europske zemlje slave Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Svijet 09. svi 202210:30 0 komentara
REUTERS/Fabrizio Bensch

Europske zemlje danas slave Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, u znak sjećanja na početak stvaranja Europske unije (EU) i završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine.

Ove godine navršava se 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Europske unije.

VEZANE VIJESTI

U zemljama EU-a poseban značaj ima Dan Europe kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U Strasbourgu će danas biti zatvorena Konferencija o budućnosti Europe uz prisustvo predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i predsjednica Europske komisije i Europskog parlamenta Ursule von der Leyen i Roberte Metsole.

Francuski predsjednik Macron će se istog dana u Njemačkoj sastati s kancelarom Olafom Scholzom.

Zemlje EU-a i još neke europske zemlje Dan pobjede nad fažizmom obilježile su 8. svibnja, dok ga Rusija i još neke zemlje slave 9. svibnja. Dan pobjede nad fašizmom slavi se u znak sjećanja na dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 1945.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.