FOTO / Nestvarne slike Atene, grad obojan u narančastu boju

Svijet 23. tra 202421:26 0 komentara
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Nebo nad južnom Grčkom poprimilo je narančastu nijansu jer su oblaci pješčane prašine koji su iz sjeverne Afrike, a preko Sredozemnog mora stigli i do Atene, i grad sa svim svojim znamenitostima "obojili" u narančasto.

Jaki južni vjetrovi nosili su prašinu iz pustinje Sahara, i pošto su stigli do atmosfere iznad Grčke Atena je u predvečerje poprimila boje nalik onima na Marsu.

Predviđa se da će se nebo razvedriti u srijedu jer se vjetrovi smjenjuju i pomjeraju prašinu, i to uz pad temperatura.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

U utorak je najviša dnevna temperatura u dijelovima južnog otoka Krita bila iznad 30 stupnjeva Celzijusa, viša za skoro 20 stupnjeva u odnosu na veći dio sjeverne Grčke.

Jaki južni vjetrovi proteklih dana također su potakli nesezonske rane požare na jugu zemlje.

Vatrogasna služba saopštila je da je u posljednja 24 sata širom zemlje izbilo ukupno 25 požara. Tri osobe su uhapšene na otoku Paros u Egejskom moru zbog sumnje da su slučajno izazvale požar. Nije prijavljena značajnija materijalna šteta ili da je bilo ozlijeđenih, a požar je brzo lokaliziran.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Još jedan požar je izbio na Kritu u blizini pomorske baze si on je sada pod kontrolom.

Grčka se svakog leta suočava sa razornim i često smrtonosnim šumskim požarima, a prošle godine je u toj zemlji zabilježen najveći u cijeloj Evropskoj uniji u više od dva desetljeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!