VIDEO Ogromne kolone ruskih kamiona na poljskoj granici zbog novih sankcija EU-a

Svijet 17. tra 202213:34 > 13:48 3 komentara
Screenshot: Reuters

Ogromna kolona kamiona formirala se na granici Poljske i Bjelorusije zato što ruski i bjeloruski vozači pokušavaju napustiti Europsku uniju u roku koji je zadan sankcijama.

Kolona vozila na granici u subotu se povećala na 80 kilometara, a neki vozači na prelazak granice čekali su i do 33 sata, javlja BBC.

VEZANE VIJESTI

Europska unija zabranila je prolazak i zadržavanje teretnih vozila iz Rusije i Bjelorusije – osim onih koji prevoze lijekove, poštu ili naftne prrađevine.

Potez je dio sankcija Europske unije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Snimke koje je agencija Reuters napravila dronom pokazuju da su gužve na granici i dalje prisutne, iako je rok za napuštanje Europske unije istekao u subotu u ponoć.

“Još uvijek imamo za prevaliti mnogo kilometara… sve je jako nestvarno”, citirao je Reuters jednog od bjeloruskih vozača vezano uz šanse da prijeđe granicu na vrijeme.

Vrijeme čekanja na granici ipak se nešto smanjilo

Satima nakon što je rok prošao, vrijeme čekanja za prelazak granice smanjilo se na 12 sati, kaže BBC-jev dopisnik iz Varašave Adam Easton, a broj vozila na dva granična prijelaza se smanjio na 230-400 vozila.

Ipak, nejasno je što će se dogoditi s tisuće drugih kamiona iz Rusije i Bjelorusije koliko ih se procjenjuje da su na teritoriju Europske unije. Jedna od mogućnosti je da će ih nacionalne vlasti zapljeniti.

Jedan poljski dužnosnik koji zastupa udruge vozača kamiona izrazio je zabrinutost zbog tog poteza jer smatra da bi to moglo dovesti do sličnih mjera protiv poljskih kamiona koji prolaze Rusijom i Bjelorusijom na putu kući.

Europska unija i mnoge zapadne zemlje su nametnule stroge sankcije Rusiji i njenoj glavnoj saveznici Bjelorusiji. Te dvije zemlje odgovorile su vlastitim recipročnim mjerama.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.