FOTO Tisuće u Madridu prosvjeduju protiv NATO-a, vijore se zastave bivšeg SSSR-a

Svijet 26. lip 202216:577 komentara
REUTERS/Isabel Infantes

Noseći zastave bivšeg Sovjetskog Saveza sa srpom i čekićem, tisuće ljudi prosvjeduju u nedjelju u Madridu protiv NATO samita koji se sljedeći tjedan održava u španjolskoj prijestolnici.

Čelnici zemalja NATO-a sastaju se u Madridu 29. i 30.  lipnja uz sveobuhvatne mjere osiguranja.

Glavne teme će biti izazovi bez presedana proizašli iz ruske invazije na Ukrajinu te zahtjev za članstvom Finske i Švedske, čemu se protivi Turska.

REUTERS/Nacho Doce

Prosvjednici su danas na ulicama Madrida jasno dali do znanja da povećanje izdvajanja financijskih sredstava za vojsku, koje NATO traži od europskih patrnera, smatraju prijetnjom miru.

“Pun mi je kufer oružja i ubijanja ljudi. Rješenje koje predlažu je više oružja i više ratova, a mi to uvijek plaćamo. Tako da, ne NATO-u i vojnim bazama. Neka Amerikanci odu i oostave nas na miru, bez ratova i oružja”, rekla je Concha Hoyoj.

REUTERS/Nacho Doce

I drugi prosvjednik, 29-godišnji Jaled, smatra da NATO nije rješenje rata u Ukrajini.

Prema organizatorima, u središtu Madrida prosvjeduje 5000 ljudi.

REUTERS/Nacho Doce

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares kazao je za list El Pais da će na samitu također biti i riječi o prijetnji koja dolazi s južnog krila Europe, u Africi. Albares smatra da Rusija predstavlja prijetnju i na tom južnom krilu Europe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar