Francuska donijela zakon u korist krava, kokoši i svinja, a sve je počelo s tužbom pijetla Mauricea

Svijet 06. pro 202310:51 0 komentara
LOU BENOIST / AFP / Profimedia

Gradska čeljad koja odluči potražiti mir i tišinu na bukoličkom francuskom selu teško će od sada moći tužakati susjede zbog kukurikanja pijetlova, mukanja krava ili roktanja svinja jer parlament je ozakonio pravo domaćih životinja na glasanje.

Novim zakonom što ga je parlament izglasao u ponedjeljak navečer seljaci će biti zaštićeni u obavljanju svojih tradicionalnih poslova.

Nerijetko se događalo da su ljudi nenavikli na selo odlučili preseliti se u prirodu, pa onda tužili susjede zbog buke koju primjerice proizvodi traktor koji u zoru polazi na rad ili lokalna pekarnica koja radi noću.

Stotine tužbi podnesenih protiv susjeda zagušile su lokalne sudove koji će sada moći odahnuti.

Naslovnicama je tako dominirao slučaj proizvođača mlijeka koji je morao platiti susjedima €100.000 ($108,000) i preurediti svoju šalu.

Godine 2019. sud je presudio u korist pijetla Mauricea koji je dobio pravo da nastavi kukurikati unatoč tužbi susjeda, vlasnika kuće za odmor koji su se žalili da im se krši njihovo pravo na mir.

Novim zakonom propisano je da se svi seoski poslovi, koji se obavljaju na legalan način, mogu nastaviti.

Prijašnji zakon iz 2021. branio je takozvanu “osjetljivu baštinu” francuskog sela, a taj pojam označuje buku i mirise karakteristične za prirodu i selo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!