Francuska na aerodromu Orly testira zdravstvenu propusnicu

Thibault Camus / POOL / AFP

Na pariškom aerodromu Orly u tijeku je testiranje "zdravstvene propusnice" putnika koji lete na Korziku, a takva propusnica mogla bi dobiti i širu primenu kako bi se uoči dolaska leta ubrzalo oživljanje avionskog prometa.

Propusnica koja se od četvrtka testira za letove za Korziku, predstavlja pripremu za potencijalnu europsku zdravstvenu potvrdu koja bi trebala olakšati prelazak granice.

Francuska aplikacija za trasiranje oboljelih od covida TousAntiCovid, sada uključuje i podatak o postojanju negativnog testa na covid-19.

Na ulasku u avion Air Corsica za Ajaccio, jedna putnica je pružila kontroli svoj telefon na kojemu piše QR kod kojim se potvrđuje negativan PCR test iz laboratorija. Nekoliko sekundi kasnije dozvoljeno joj je da se ukrca u avion, bez provjere niza zdravstvenih dokumenata.

Od početka eksperimenta u četvrtak već je izdano 1.000 QR kodova, rekao je francuski državni tajnik zadužen za digitalizaciju Cédric O i dodao da za sada nisu imali nikakav problem te da se stvari odvijaju dobro.

Rekao je da je Francuska za sada prva europska zemlja koja koristi ovakvu propusnicu i da se nada da bi se to moglo uhodati lipnja i na razini Europe kako bi se olakšao prelazak granica.

Francuski eksperiment trebao bi se sljedećih tjedana proširiti na destinacije u inozemstvu, u Njemačkoj, Španjolskoj ili Nizozemskoj.

Francuski ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari rekao je da ta aplikacija sprječava stvaranja redova zbog brojnih dokumenata koje treba predočiti prije predaje prtljage te da predstavlja olakšicu za putnike i sprječava prijevare.

Ovakva propusnica bi mogla biti standardizirana na europskom nivou.

Europska unija je tražila od svih zemalja da budu spremne za 17. lipnja, rekao je Cédric O.

Ministar Djebbari rekao je da će svaka zemlja Unije imati svoju aplikaciju, u formatu koji se može prihvatiti među europskim zemljama.

Iako se promet oporavlja u SAD-u i u Kini i dalje je slab u Europi zbog zdravstvene situacije i različitih režima prelaska granice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare