Francuska upire prstom: Je li strah od stjenica izazvala Rusija?

Svijet 01. ožu 202417:47 0 komentara
JEWEL SAMAD / AFP / Ilustracija

Francuska je okrivila Rusiju za paniku od stjenica koja je zahvatila zemlju prošle jeseni. Kako je danas izjavio francuski ministar za europska pitanja Jean-Noel Barrot, paniku oko navodnog širenja stjenica potakle su dezinformacije na društvenim mrežama povezane s Kremljom.

“Kontroverza oko stjenica umjetno je pojačana na društvenim mrežama računima za koje je utvrđeno da imaju ruske veze ili podrijetlo”, rekao je francuski ministar europskih poslova Jean-Noel Barrot za televiziju TF1. Tome su “u velikoj mjeri pridonijeli računi povezani s Kremljom”, dodao je.

Prema Barrotu, računi na društvenim mrežama čak su stvorili “lažnu vezu između dolaska ukrajinskih izbjeglica i širenja stjenica”.

Barrotovi komentari dolaze nakon sve češćih upozorenja iz Francuske o opasnostima ruskih dezinformacija koje su prvenstveno usmjerene na potkopavanje potpore Ukrajini koja se bori protiv ruske agresije. Francuske obavještajne službe utvrdile su vezu između Rusije i straha od stjenica, navode mediji, no ovo je prvi put da je jedan francuski ministar to javno potvrdio.

Od sredine rujna prošle godine društvenim mrežama kruže amaterski videi i fotografije na kojima se izvještava o prisutnosti ovih insekata koji se hrane ljudskom krvlju.

Stjenice, koje se obično gnijezde u madracima, ali se također mogu ukopati u prtljagu i odjeću, uglavnom su pogodile francuske gradove, predvođeni Parizom.

Insekti su navodno uočeni u pariškom metrou, u brzim vlakovima TGV i u pariškoj zračnoj luci Charles De Gaulle. U listopadu je zatvoreno nekoliko škola u Francuskoj zbog sumnje na širenje stjenica.

Francuske vlasti zabrinute su zbog mogućeg porasta sličnih slučajeva, poput neutemeljenog straha od stjenica koje je privuklo pozornost svjetskih medija uoči ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!