Francuska za sporazum s Velikom Britanijom radi rješavanja migrantske krize

Svijet 30. stu 202106:56
Hellenic Coast Guard/Handout via REUTERS/Ilustracija

Francuska je pozvala Europsku uniju na postizanje sporazuma s Velikom Britanijom kako bi se jednom zauvijek razriješila migrantska kriza u La Manchu, a isti će prijedlog francuski premijer Jean Castex iznijeti već u utorak svojem britanskom kolegi Borisu Johnsonu.

Taj bi sporazum trebao jasno odrediti pojedinačne odgovornosti Britanije i one njezinih susjeda s druge strane Engleskog kanala, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin nakon što je o tome u ponedjeljak u Parizu razgovarao s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Nužno je kreirati kanale za legalnu migraciju u Veliku Britaniju, ustvrdio je Darmanin, napomenuvši kako Britanci nisu prihvatili “svoj dio” tražitelja azila.

Prema njegovim riječima, francuski premijer Jean Castex prijedlog o sporazumu iznijet će u utorak svojem britanskom kolegi Borisu Johnsonu.

Njegovim izjavama prethodila je izvanredna konferencija o migracijama preko La Mancha u Calaisu, na kojoj je dogovoreno pooštravanje postupanja prema bandama krijumčara ljudi. Britanija je s tog sastanka bila isključena nakon što je britanski premijer Boris Johnson izazvao diplomatski spor objavom svojeg pisma upućenog Macronu u kojemu kritizira način na koji Pariz upravlja stanjem na terenu.

Britanski i francuski dužnosnici međusobno se optužuju za pogibiju 27 migranata koji su se prošle srijede utopili u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar