G7 odlučan u potpori Ukrajini, ali oprezan oko suradnje s Kinom

Svijet 04. stu 202221:58
Izvor: Bernd Lauter/Pool via REUTERS

Skupina G7 u petak je u Njemačkoj pokazala svoje jedinstvo, unatoč nekim razlikama u vezi s Kinom, potvrdivši čvrstu potporu Ukrajini i osudivši eskalaciju u Sjevernoj Koreji i gušenje prosvjeda u Iranu.

Ministri vanjskih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja dogovorili su se o uspostavi “koordinacijskog mehanizma” kako bi pomogli Ukrajini da “popravi i obrani” svoju glavnu elektroenergetsku i vodovodnu infrastrukturu koju je Rusija zadnjih tjedana razarala.

Ukrajini će se dopremiti i crpke za vodu, oprema za grijanje, stambeni i sanitarni kontejneri, ležaji, deke i šatori, rekla je čelnica njemačke diplomacije Annalena Baerbock čija zemlja predsjeda G7.

VEZANE VIJESTI

Rusija nastoji nadoknaditi poraze na bojišnici u Ukrajini gađajući glavnu infrastrukturu kako bi pokorila zemlju “moreći hladnoćom” stanovništvo, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Na tiskovnoj konferenciji nakon dvodnevnog sastanka, izrazio je žaljenje zbog razaranja “oko 40 posto infrastrukture koja Ukrajincima osigurava toplu vodu i električnu energiju”.

Sastanak se održao u dvorani gradske vijećnice u kojoj je 1648. potpisan Westphalski mirovni ugovor veoma važan za Europu.

“Pomagat ćemo im da iz ovog sukoba izađu kao pobjednici, dokle god bude trebalo”, rekao je Britanac James Cleverly u razgovoru za AFP, a njegov se ukrajinski kolega Dmitro Kuleba javio dan ranije putem video konferencije.

Industrijski razvijene zemlje (SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija i Japan) odbile su “lažne” optužbe Moskve po kojima Ukrajina priprema “prljavu bombu”, osudivši ujedno “neprihvatljivu nuklearnu retoriku Rusije”.

Ministri su uz to odlučno osudili nedavno sjevernokorejsko ispaljivanje raketa dok raste napetost na Korejskom poluotoku i gušenje prosvjeda u Iranu.

“Svaki nuklearni pokus i svako opasno djelovanje naići će na brz, oštar i jedinstven odgovor međunarodne zajednice”, upozorili su Pjongjang.

Veze s Kinom su se nametnule na sastanku dok njemački kancelar Olaf Scholz boravi u posjetu Pekingu, što Pariz, Bruxelles i Washington nisu dobro primili.

Kancelar se u petak zauzeo za “širu” suradnju s Kinom, ali i za “pravedne” trgovinske veze, u prilikama sve većeg nepovjerenja Zapada prema drugoj svjetskoj sili.

Spominjući Kinu u završnom priopćenju, ministri G7 su, oprezno birajući riječi, izrazili spremnost na “konstruktivnu suradnju tamo gdje je to moguće i u našem interesu” s Pekingom, koji je partner, konkurent i suparnik, istaknula je u četvrtak navečer njemačka ministrica Baerbock.

Istodobno su pozvali Peking da “poštuje međunarodne obveze” i ljudska prava te da se “suzdrži od prijetnji i zastrašivanja”, smjerajući pritom na Tajvan.

Blinken, čija zemlja gleda na Peking kao na glavnog suparnika, rekao je da u vezi s Kinom postoji “sve veća i jasnija” podudarnost stajališta SAD-a i Europe.

Ministri su se na samom kraju sastanka osvrnuli na veze s afričkim kontinentom, u nazočnosti kolega iz Kenije i Gane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.