Gay snimkom do demobilizacije

Izvor: Raphael Renter on Unsplash / ilustarcija

U svijetu ne prestaju napetosti na različitim meridijanima. Agresija Rusije na Ukrajinu ne prestaje i ulazi u fazu kada je naređena djelomična mobilizacija. U Iranu bjesne prosvjedi zbog ubojstva djevojke koja nije nosila hidžab.

Turska ovih dana zaoštrava odnose s Grčkom optužujući ih da otoke koji su za njih sporni, u teritorijalnom smislu, Grčka naoružava.

Upravo u Turskoj, muškarci koji su oslobođeni mobilizacije odnosno služenja vojske su LGBT osobe koji dokazom – snimkom – potvrđuju da su gay.

O ovome je za N1 BiH govorila Dina Bajrektarević iz Tuzlanskog otvorenog centra potvrđujući ove navode i dodajući sa su na panelima na međunarodnom nivou slušali priče LGBTIQ osoba iz Turske.

VEZANA VIJEST

“Pod utjecajem desničarske ideologije tamo su okupljanja zabranjena i LGBTIQ su pod strašnim pritiskom i umjesto da aktivisti mogu unaprijediti svoj rad, on je unazađen”, objasnila je Bajrektarević.

Također, Bajrektarević ističe da kada je riječ o konkretnom slučaju dokazivanja LGBTIQ osoba kako bi ih oslobodili vojske najvažnije je objasniti da ova marginalizirana skupina nije homogena već heterogena.

“LGBTIQ osobe su i doktori i Romi i vojnici i demokratizacija jednog društva se ogleda upravo kada se marginaliziranim skupinama omoguće njihova osnovna ljudska prava”, navela je Bajrektarević.

Osnovna ljudska prava, kaže Bajrektarević u Rusiji za LGBTIQ osobe se krše jer je tamošnjim zakonima zabranjeno bilo kakvo promoviranje gay aktivnosti zbog koje se može otići u zatvor. Okupljanja su zabranjena, a slična su rješenja usvojena i u Mađarskoj.

I u Ukrajini gdje je rat, navodi Bajrektarević, položaj ove populacije je i prije bio loš, a sada u ratnim uslovima je još gori.

Na kraju, Bajrektarević pojašnjava da je potrebna demokratizacija i promjena režima koji će zaustaviti dehumanizaciju i ugnjetavanje LGBTIQ osoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar